Ambulans Şoförü Nasıl Olunur?
Ambulans şoförlüğü son dönemlerde popüler olan meslekler arasında yer alır. Ambulans şoförleri şartları taşımaları durumunda hem özel hastanelerde hem de devlet hastanelerinde çalışabilirler. Bu nedenle de şoför ihtiyacının giderilmesi için yeni alımların yapılması gerekir. Ambulans şoförlüğü yapmak isteyen ve mesleği merak edenlerde ambulans şoförü nasıl olunur ve şartları nelerdir araştırırlar.
İçindekiler
- 1 Ambulans Şoförlüğü Başvurusu Nasıl Yapılır?
- 2 Ambulans Şoförlüğü Başvuru Şartları Nelerdir?
- 3 Ambulans Şoförlüğü Başvuru Belgeleri Nelerdir?
- 4 Ambulans Şoförleri Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?
- 5 Ambulans Şoförlüğü İçin Okunabilecek Bölüm Var Mı?
- 6 Ambulans Şoförlüğü İçin Alımlar Ne Zaman?
- 7 Ambulans Şoförünün Görevi Nedir?
- 8 Ambulans Şoförleri Kaç Para Maaş Alır?
- 9 Kamuda Ambulans Şoförlüğü İçin Kaç Puan Almak Gerekir?
Ambulans Şoförlüğü Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hastanelerde ambulans şoförlüğü yapmak isteyenlerin başvuruları takip etmesi gerekir. Bu sayede başvuru tarihlerini kaçırmadan başvuruda bulunmaları mümkün olur. Başvurular tercih edilecek sağlık kuruluşunun özel ve kamu kuruluşu olmasına göre farklılık gösterir. Devlete bağlı sağlık kuruluşu ve hastanelerde şoförlük için Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan alımları takip etmek gerekir. Bakanlığa bağlı olan alımlar genel olarak KPSS puanına göre yapılır. Bu nedenle aranılan puana sahip olmak gerekir.
Ambulans Şoförlüğü Başvuru Şartları Nelerdir?
Ambulansta şoför olarak görev yapmak isteyenlerin mesleği icra edebilmeleri için ambulans şoförlüğü başvuru şartlarını taşımaları gerekir.
Ambulans şoförlüğü alımlarında geçerli olan şartlardan bazıları ise şunlardır;
- Lise mezunu olmak (en az)
- İlk yardım sertifikasına sahip olmak (acil müdahale durumlarına karşın)
- Ambulansı kullanabilmek için B ehliyete sahip olmak
- Kamuda ambulans şoförlüğü yapmak için KPSS’ye girmiş olmak
- Sağlık Bakanlığı adına düzenlenmekte olan psikolojik analiz testlerini başarıyla geçmek
- Aday olarak ileri sürüş teknikleri üzerine eğitim almış olmak
- Düzenlenmekte olan pratik ve teorik ambulans şoförlüğü sınavlarından geçerli not almak
Düzenlenen sınavlarda ambulans şoförlüğü yapmaya uygun olduğuna karar verilen kişiler görev almaya başlarlar. Bu kişilerin çalışma saatleri hastanenin çalışma saatlerine göre düzenlenir.
Ambulans Şoförlüğü Başvuru Belgeleri Nelerdir?
Ambulans şoförlüğü alım ilanlarına başvuruda bulunmak isteyenlerin kendilerinden istenen belgelere sahip olmaları gerekir.
Başvurunun yapılabilmesi için gerekli olan belgeler ise şunlardır;
- Kimlik fotokopisi ve aslı
- Sabıka kaydı (adliye veya e-devlet portalından alınmış)
- Ehliyetin aslı ve fotokopisi
- Ambulans şoförlüğü için başvuru belgesi
- AST belgesi (ileri sürüş eğitimi)
- İlk yardım sertifikası
- Diploma fotokopisi ve aslı
- GBT formu
Bunların yanı sıra ambulans şoförlerinden minimum 5 yıllık ehliyete sahip olduğunu ve araç kullandığını belirten belge teslim edilir. Bu sayede yapılan alımlarda şoför olarak katılmak mümkün olur.
Ambulans Şoförlüğünde Yaş Sınırı Var Mı?
İşe alımlarda yaş şartının bulunması ambulans şoförlüğü yapmak isteyenler için yaş sınırı olup olmadığını akla getirir. Ambulanslarda şoför olarak çalışmak isteyen kişilerin en azından 18 yaşını geçmiş olmaları gerekir. Şoförlük için ehliyet gerektiğinden 18 yaşına ulaşmayan kişilerin şoför olmaları mümkün olmaz. Yaş kriterini taşıyan kişiler diğer şartları taşımaları ve yapılan sınavlarda başarılı olmaları durumunda ambulanslarda şoförlük yapabilirler.
Ambulans şoförlüğü için en az 18 yaş iken en fazla 36 yaş sınırı da bulunur. Özellikle devlet hastanelerine yapılacak başvurularda 36 yaşını geçmemek gerekir. Özel hastanelerde yaş sınırında farklılık görülebilir.
Ambulans Şoförleri Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?
Ambulansları kullanmak amacıyla şoför olarak çalışacak kişilerin kurum ve kuruluşlarca belirlenmiş olan eğitim ve belge şartları taşımaları şoförlüğü tam anlamıyla yapmalarına neden olmayabilir. Çünkü adayların ambulanslarda şoförlük yapabilecek şahsi özelliklere de sahip olmaları gerekir.
Bu özellikler şunlardır;
- Soğukkanlı olmak
- Hızlı hareket etmek
- Ambulansı dikkatli kullanabilmek
- Kan görme sıkıntısı bulunmamak
- Kaza ve acil durumlarda sakinliğini korumak
- Gerektiğinde hastaya müdahale edebilecek bilgi ve beceriye sahip olmak
- Hızlı karar verebilmek
- Zaman sorunu yaşamamak
Eğitim, sertifika ve sınav şartları ile kişisel uygunluk şartlarını taşıyan kişilerin yapılan alımlarda ambulans şoförlüğü için başvurmaları mümkündür. Bunun için personel alım ilanlarını takip etmek gerekir.
Ambulans Şoförlüğü İçin Okunabilecek Bölüm Var Mı?
Ambulans şoförlüğünü en az lise mezuna olan, sertifika sahibi olan ve sınavda başarılı olan kişiler yapabilirler. Ancak üniversitede ve lisede şoförlük için uygun bölümlerin okunması yapılan alımlarda kabul edilme şansını yükseltir. Ambulansta şoför olmak için lisede sağlık meslek lisesi üniversitede ise acil tıp teknisyenliği (ATT) bölümlerinde okumak avantaj kazandırır. Özellikle ATT mezunları alımlarda önceliklidir.
Ambulans Şoförlüğü İçin Alımlar Ne Zaman?
Ambulans şoförlüğü alım zamanı için kesin bir tarih vermek mümkün olmaz. Çünkü şoför ihtiyacı ve alımın yapılacağı kurumlar alımların belirleyicisidir. Kamuda ambulans şoförlüğü yapmak isteyen kişilerin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak alımları takip etmesi gerekir. Alımlar içerisinde ambulans şoförlüğü kadrosu da bulunduğu için başvuruda bulunmak mümkün olur. Ancak kamu alımları için KPSS şartının aranabileceği göz önüne alınmalıdır.
Ambulans şoförleri için hastaneler ve sağlık kuruluşları tercih edilecekse ilanlar için İşkur takip edilmelidir. Bu sayede başvuru tarihleri öğrenilir ve başvuru tamamlanır. İşkur başvurusu içinse İşkur’da hesap açılmış olması gerekir. Bu sayede alım duyurularından haberdar olunabilir.
Ambulans Şoförünün Görevi Nedir?
Ambulans şoförlüğü yapmaya karar veren kişilerin kendilerine verilecek görevleri yapıp yapamayacakları konusunda da bilgi sahibi olmaları gerekir.
Adayların işe alınmaları durumunda yerine getirmeleri gereken görevler şunlardır;
- Ambulansı acil çağrı durumları için sürekli hazır bulundurmak
- Ambulansı trafik kurallarına uygun olarak kullanmak
- Ambulansı kullanırken hastanın zarar görmemesi için çaba harcamak
- Acil çağrılarda ekiple uyumlu çalışarak zamanında verilen adrese ulaşmak
- Acil çağrılarda vakit kaybetmeden verilen adrese ulaşmak ve adresi bulmak için programlardan yararlanmak
- Ambulans içerisinde bulunan malzemelerin kontrolünü yapmak ve malzemeler konusunda uyarılarda bulunmak
- Ambulans ve içerisinde bulunan eşyaların temizliğini sağlamak
- Aracın bakımını ve kontrolünü aksatmamak
Bu görevlerin yerine getirmeleri durumunda işlerinde kalıcı olmaları mümkün olur. Ayrıca görevlerini zamanında yerine getirdikleri için hastaların sağlıklarına kavuşmasına yardımcı olabilirler.
Ambulans Şoförleri Kaç Para Maaş Alır?
Ambulansları kullanan ve hastaları acil servislere ulaştıran ambulans şoförlerinin maaşları çalışılan hastane ve tecrübeye göre değişir. Ayrıca çalışılacak şehir, diploma ve şoförlük süresi de maaş üzerinde etkili olur. Ambulans şoförlerinin maaşları devlet hastanelerinde 3750 TL’den özel hastanelerde ise 4750 TL’den başlar. Maaşların artıp azalması şoförlerin çalışma süreleriyle de doğrudan ilişkilidir.
Kamuda Ambulans Şoförlüğü İçin Kaç Puan Almak Gerekir?
Kamuda ambulans şoförlüğü yapmak isteyen kişilerin KPSS sınavına girmeleri gerekir. Bu sayede yapılan alımlarda başvuruda bulunmaları mümkün olur. Ambulans şoförlüğü için sınavdan alınması gereken en düşük puan ise 60 puandır. Alınan puanın daha yüksek olması atanma şansının artmasına yardımcı olur. Ayrıca kamu için KPSS şartı olmaksızın yapılan alımlara başvurmak da mümkündür.