Mezoterapi Nedir? Hangi Durumlarda Uygulanır?
Mezoterapi; cilt altına vitamin, mineral, enzim, amino asit ve bazı biyoaktif maddelerin enjekte edilmesi usulüyle yapılan tedavi yöntemidir. Cilde uygulanan etken maddeler sayesinde, cilt sıkılaşır ve kendisini yenileme özelliğini kazanır.
Bu tedavi yöntemi birçok farklı sorunun çözümünde kullanılır ve etkili sonuç alınır. Bu durum kısaca mezoterapi nedir sorusunun yanıtı vermektedir. Konuyu merak edenler için bu tedavinin hangi sorunlarda kullanıldığını ve nasıl sonuçlar verdiğini makalemizde bulabilirsiniz.
İçindekiler
- 1 Mezoterapi Hangi Durumlarda Uygulanır?
- 2 Mezoterapinin Özellikleri Nelerdir?
- 3 Mezoterapinin Yan Etkileri Nelerdir?
- 4 Mezoterapi Tedavisine Cevap Ne Zaman Alınır?
- 5 Mezoterapi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
- 6 Selülit Tedavisi Ve Mezoterapi
- 7 Saç Mezoterapisi Nedir?
- 8 Mezoterapi Sonrası Morarma Nasıl Geçer?
- 9 Sonuç
Mezoterapi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Mezoterapi tedavisi ilk olarak Fransa’da 1950’de Dr. Pistor tarafından geliştirildi ve selülit tedavisinde kullanılıyordu. Ancak, zaman içinde bu tedavi başka sorunların çözümüne yönelik olarak da kullanılmaya başlandı.
Bunlar;
- Cilt gençleştirme
- Saç dökülmesinin tedavisi
- Ağrı tedavisi
Bu tür sorunlar yaşayan kişiler, tedaviyle olumlu sonuçlar alabiliyorlar.
Mezoterapinin Özellikleri Nelerdir?
Bu tedavinin öne çıkan özellikleri, yöntemi, uygulama alanı ve etkisi değerlendirilerek ele alınabilir.
Bunları sıralayacak olursak;
- Yöntem
- Uygulama alanı
- Etkisi
- Yan etkiler
Şimdi dilerseniz, bu unsurlar üzerinden mezoterapi tedavisinin özelliklerine bakalım. Yöntem konusuna bakarsak, uzman tarafından mezoterapi iğnesi kullanılarak deri altına gerekli maddeler enjekte edilir. Uygulama alanlarına baktığımızda, saç mezoterapinin tedavisi, selülit tedavisi, cilt gençleştirme, ağrı tedavisi alanlarında kullanıldığını görüyoruz.
Tedavi, seanslar halinde yapılır. Bu seanslar, soruna ve sorunun büyüklüğüne göre toplamda 5-10 seans sürer. Seanslar arasındaki süre ise 1 ile 2 haftadır. Mezoterapinin etkileri, ilk uygulamadan sonra görülür, tedavi sonunda ise hissedilir bir iyileşme fark edilir. Yan etkilere geldiğimizde, bu tedavinin pek fazla yan etkisi kayıt altına alınmamıştır.
Mezoterapinin Yan Etkileri Nelerdir?
Tedavi konusunda en fazla merak edilen konulardan biri de yan etkilerdir.
Peki, mezoterapi tedavisinin yan etkileri var mı, bunlara birlikte bakalım;
- Kızarıklık
- Ağrı
- Şişlik
- Alerjik reaksiyon
Tedavi sonucunda, en sık görülen yan etkilerden biri kızarıklık oluşmasıdır. Ancak, birkaç saat içinde kaybolur. Ağrı oluşmasında kullanılan iğneler etkili olabilir. Bununla beraber, kullanılan mezoterapi iğnesi çok incedir ve kalıcı bir ağrıya sebep olmaz. İnsanlar, isterlerse ağrı giderici kremler kullanabilirler.
Ayrıca, iğne korkusu olanlar için iğnesiz mezoterapi yöntemi de vardır. Şişlik görülen bir başka yan etkidir. Bu yan etki, yine birkaç gün sonra kendiliğinden geçer. Mezoterapide kullanılan maddelere alerjisi olanlarda, tedavi sonrası alerjik reaksiyon görülebilir. Ancak, bu nadir görülen bir yan etkidir.
Mezoterapi Tedavisine Cevap Ne Zaman Alınır?
Mezoterapi tedavisinin sonuç alınma suresi, tedavinin amacına ve rahatsızlığın düzeyine göre değişiyor. Bazı tedavilerde 5-10 seans ve 2 haftada sonra sonuç alınır. Bazı sorunların tedavisinde ise sonuç 4-6 seanslık uygulama ve 2 haftada alınır.
Ortalama mezoterapi tedavisi, 1-2 hafta sürer. Cilt gençleştirme ve ağrı tedavisi ise süre olarak aynı olsa da seans bazında biraz daha fazladır. Söz gelimi, cilt gençleştirme tedavisi 10 seansa kadar devam edebilir. Kısaca, tedavinin süresini, tedavinin amacı belirler. Bunun yanında, kişilerin tedaviye yanıt verme süresi de değişiklik gösterebilir.
Mezoterapi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kişiler sorunlarına göre, 2,4, 6 veya 10 seans tedavi alırlar. Bunun sonucunda kişilerin uymaları gereken kurallar vardır. Kişiler, mezoterapi tedavisinin en iyi sonucu vermesi ve kalıcı olması için bazı unsurlara dikkat etmeliler.
Bunlar;
- Aşırı sıcak ve soğuktan uzak durulmalı
- Güneş ışınlarından uzak durulmalı
- Uygulama bölgesi, temiz tutulmalı
- Uygulama bölgesine masaj yapılmalı
Mezoterapi uygulaması sonrası, kişiler, aşırı ve sıcak ve soğuktan korunmalıdır. Çünkü aşırı sıcak ve soğuk, cildin tahriş olmasına sebep olabilir. Ayrıca, uygulama sonrası güneş ışınlarından korunmak, ciltte hiperpigmentasyon oluşmasının önüne geçer. Enfeksiyon riskini sıfırlamak adına uygulama bölgesini temiz tutmak önem taşır. Bunun yanında uygulama bölgesine masaj yapmak, şişmeyi engeller.
Selülit Tedavisi Ve Mezoterapi
Selülit, her beş kadından dördünde görülen bir sorundur. Cilt altındaki yağ dokusundaki düzensizlik, sebebiyle ortaya çıkan estetik açıdan rahatsızlık veren bir sorundur. Bu sorundan kurtulmak isteyenler en çok mezoterapi yöntemini tercih ediyorlar. Uzman, Selülitinden kurtulmak isteyen kişinin cilt orta tabakasına bir takım, vitamin, mineral ve biyoaktif madde enjekte eder.
Cilt yenilenmesi konusunda destek olan bu maddeler aynı zamanda, vücudun yağ yakıma hızını da arttırır. Toplam 5 ile 10 seans arasında değişiklik gösterir. Toplam süre ise 1 ya da 2 haftadır. Selülit sorunu olan hasta, ilk seanstan itibaren farkı gözlemler ancak, seanslar ilerledikçe görülen pozitif etki artar.
Saç Mezoterapisi Nedir?
Saç dökülmesi çok görülen bir sorundur. Bu sorunu hem erkekler hem de kadınlar yaşar. Saç dökülmesi farklı nedenlerden ötürü gerçekleşebilir.
- Hormon değişikliklerine bağlı saç dökülmesi
- Saçkıran
- Erkek tipi saç dökülmesi
- Stres kaynaklı saç dökülmesi
Saç dökülmesinin sebebi ne olursa olsun, saç mezoterapi tedavisi, son derece iyi sonuçlar verir. Saç dökülmesinin sıklığına göre, 4 veya 6 seans süren tedavi sonrası, saç dökülmesi, ciddi biçimde azalır ve yeniden saç dökülen bölgede yeniden saç çıkmaya başlar. Saç dökülmesi için uygulanan mezoterapide, enjekte edine etken maddeler, saç köklerini besler, bu sayede saç kökleri güçlenir ve dökülme durur. Ayrıca, beslenen ve güçlenen saç kökleri, yeniden saç üretimine hazır hale gelir.
Mezoterapi Sonrası Morarma Nasıl Geçer?
Mezoterapinin en yaygın yan etkileri, uygulama sonrası ortaya çıkan kızarıklık ve morarmadır. Bu yan etkiler, morarma dahil birkaç günde düzelir. Ancak, daha hızlı sonuç almak isteyenler, mezoterapi seansı sonrası morarma olmaması için uygulama alanına soğuk kompres uygulayabilirler.
Bu işlem, damarların daralmasını ve morarmanın oluşmamasını veya az olmasını sağlar. Ayrıca, uygulama bölgesine nemlendirici kremle masaj yapmak da morarmayı önleyen bir diğer yöntemdir.
Sonuç
Birçok kişi, kendileri veya bir yakınları için saç dökülmesi, selülit, ağrı, gibi konularda çözüm arıyorlar. Bu kişiler bir yöntem olarak mezoterapi ne işe yarar sorusuna da yanıt arıyorlar. İnsanlar, göz altı mezoterapi dahil olmak üzere pek çok sorun için bu tedaviden yararlanıyorlar. Konu hakkında en doğru bilgilere ise pusholder.com’dan ulaşılabiliyor.