Buscopan Hapı Nedir? Ne İşe Yarar?
Buscopan hapı, Opella Healthcare Tüketici Sağlığı A.Ş firmasının ruhsatlı ürünlerinden olup, üretimini Sanofi İlaç San ve Tic. A.Ş firması üstlenmiştir. Sağlık Bakanlığı’nın 16.08.2021 tarihli onayı ile sağlık sektöründe kullanımına izin verilmiştir.
Buscopan nedir? Konusu incelendiğinde, içeriğinde hiyosin-N-butil bromür ve prasetamol türünden iki etken maddeye rastlanır. Bu hap barındırdığı etken maddeler sayesinde, mide, bağırsak, idrar yolları ve safra kanallarındaki ani ve şiddetli spazmların giderilmesinde kullanılabilir. Buscopan’ın kullanıldığı diğer rahatsızlıklarda, kadınlarda görülebilen adet ağrısı, üreme organlarının işlevsel bozukluklarında oluşan ağrılardır.
İçindekiler
Buscopan Nasıl Kullanılır?
Spazm giderici ve ağrı kesici eczalardan olan Buscopan hapı, 20, 30, 50 film kaplı tabletler şeklinde, film kaplı tablet olarak blister ambalajlarla satışa sunulur. Buscopan 10 mg satışa sunulsa da, hapın içeriğinde10 mg hiyosin-N-butil bromür ve 500 mg parasetamol bulunur.
Ayrıca içeriğinde kurutulmuş mısır nişastası, mikrokristalin, kroskarmeloz sodyum, etil selüloz, magnezyum stearat, metil selüloz, polietilen Glikol 6000, eudragit NE 30 D, talk, titanyum dioksit (E171) türünden yardımcı maddelere de rastlanır.
Buscopan kullanırken yan etkilerinden korunmak için, mutlaka hekim ve eczacıya danışılması, kullanım talimatının okunması gerekir. Bu hap kullanılırken mutlaka önerilen dozlarda kullanılmalıdır. Buscopan’ın uzun süreli kullanımlarında, mutlaka karaciğer, böbrek fonksiyonlarının kontrol altında bulundurulması gerekir.
Aksine bir durum belirtilmediği sürece, hap alımı aç veya tok karna alınabilir. Buscopan’ın yiyeceklerle olan herhangi bir etkileşimi saptanmamıştır. Ancak kronik rahatsızlığı bulunan ve alerjik reaksiyona yatkın olan kişiler, mutlaka hekim önerilerine dikkate almalıdır.
Buscopan Ne İşe Yarar?
Ağrılı adet dönemlerinde sıklıkla kullanılan Buscopan hapı, Buscopan ne işe yarar? Konulu araştırma yapıldığında ise, mide, bağırsak, idrar yolları, safra kanalları sorunlarında da kullanılabileceği görülür. Özellikle belirtilen organlarda meydana gelen spazmlar ve hissedilen ağrıların giderilmesinde Buscopan’ın kullanımı oldukça etkilidir.
Buscopan’ın kullanımında;
- Karaciğer bozukluğu varsa,
- Gilbert sendromu varsa,
- Kalıtsal bir enzim eksikliği varsa,
Gibi fonksiyon bozuklukları varsa, mutlaka dikkatli kullanılması ve bilinen fonksiyon bozukluklarının, kullanım devamlılığı olan ilaçların hekime bildirilmesi gerekir. Gilbert sendromu, bulantı, kusma, halsizlik, karın üst kısmında ağrılar, sarılık ile seyreden doğumsal ve kalıtsal bir hastalıktır. Bu tür hastalıklarda, ilaç dozunun mutlaka hekim tarafından ayarlanması gerekir.
Buscopan Ne Kadar Alınmalı?
Reçete edilmemiş Buscopan kullanımında, kullanım süresi 3-4 günden fazla olmamalı. Günlük hap alımım 2000 mg’ı geçmemelidir. İlacın etkileri ve yan etkileri kişilerin biyolojik yapısına ve hasta öyküsüne göre değişiklik göstereceği için, Buscopan ne için kullanılır? Konusu araştırılırken, ne kadar alınmalı konusu da önem içerir. Her tablette, 4.32 mg sodyum bulunur. Bu da günlük 25,92 azami sodyum değerine eşdeğerdir.
Eğer kullanıcı sodyum diyeti yapıyorsa doz alımında dikkatli olunması gerekir. İlaç içeriğinde bulunan asetilsalisilik asit ateş kesici ve ateş düşürücü özelliği yanında, kan pıhtılaşmasını önleyen özelliği de sahiptir. Bu nedenle kan ve damar rahatsızlığı bulunan hastalarda mutlaka doz ayarlamasına gidilmelidir.
Buscopan non-steroidal anti-inflamatuvar ilaçlar etkin maddeleri NSAİİ olarak belirtilen alerji durumlarını da tetikleyebilir. Bu tür alerjik reaksiyonlarda da mümkün olduğu kadar düşük doz ilaç kullanılması, mümkün olmadığı durumlarda alerjik reaksiyon oluşturmayan muadillerinin kullanılması gerekir.
Kansızlık (anemisi), akciğer hastalığı, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında bozukluk olan hastalarda da, mutlaka hekim kontrolünde düşük doz ilaç kullanılması gerekir. Hekim tarafından aksine bir durum belirtilmedikçe, 24 saatlik sürede maksimum 6 tablet ve her tablet alımı aralığının 8 saat olması önerilir.
Buscopan Olası Yan Etkileri Nelerdir?
Daha önce 12 yaşından küçüklerde test sonuçları değerlendirilmediği için, Buscopan kullanımı önerilmez. Spazm ve ağrılı birçok durumda etkili olan Buscopan’ın, bazı hastalarda yan etkiler gösterdiği izlenmiştir.
Buscopan yan etkileri;
- Aniden ortaya çıkan anafilaktik şok,
- Şiddetli karın ağrısının devam etmesi veya şiddetlenmesi,
- Mide bulantısı,
- Kusma,
- Bazı bağırsak sorunları,
- Karında bakıya karşı duyarlılık,
- Ciltte kızarıklıklar,
- Yüz ve boğazda şişmeler,
Şeklinde görülebilir. İlacın etkileri hastalara göre farklılık gösterebileceği gibi, yan etkileri de farklılıklar gösterir. Buscopan kullanan kişilerde bu türden yan etkilerin görülmesi durumunda, derhal ilaç kullanımının kesilmesi, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gereklidir.
Daha önce karaciğer sorunu olmayan kişilerde, Buscopan’ın kullanımına veya doz aşımına bağlı olarak karaciğer zehirlenmeleri görülebilir. Bu türden ilaçların alkolle tüketilmesi durumunda, karaciğer zehirlenmeleri sıklıkla görülen bir durumdur.
Buscopan kullanımında nadiren de olsa, ciltte kuruluk, anormal terleme durumları, baş dönmesi, yorgunluk hissi, ağız kuruluğu, ishal, kan basıncında düşme, kalp ritim bozukluğu, idrar akışında azalma, kaşıntı, alerjik ödem gibi yan etkilerde görülebilir. Hatta nadiren hasta ilaç kullanımı sonrası kurdeşen geliştirebilir.
Kimler Buscopan Kullanamaz?
Doz aşımından kaçınarak ve amacına uygun olarak kullanılarak, Buscopan türünden ilaçlardan fayda sağlanabilir. Bazı hastaların öyküleri, bu türden ilaçların kullanılmasına sınırlama getirir. Mide ve bağırsak sisteminde oluşan daralmalar, tıkanmalarda Buscopan’ın kullanılmaması gerekir.
İlaç içeriğinde bulunan etken maddeler, aşırı duyarlı olan ve alerji durumu olan hastalar için uygun değildir. Erkeklerde prostat ve idrar kesesi sorunları olduğu durularda Buscopan’ın kullanımı önerilmez. Glokomuzun, kalp sorunları, myastenia gravis, ciddi karaciğer sorunlarında da Buscopan kullanımı ciddi sorunlar yaratabilir.
Buscopan Fiyatı 2024
İlaç fiyatları üretici firmaların almış olduğu kararlara, muadili ilaçların fiyatlarına, reçeteli ve reçetesiz olarak kullanılabilme özelliğine, piyasa da bulunabilirliğine göre değişiklik gösterir. Buscopan 10 mg 20 draje olarak satışa sunulur.
Ayrıca 30, 50 draje şeklinde satışları da mevcuttur. Buscopan’ın muadili olarak, Spazmotek, Spazmol, Buscopan gibi ilaç türlerini de piyasadan bulmak mümkündür. Buscopan fiyat listesi, 80TL ile 100TL aralığından değişiklik gösterir. İlacın güncel fiyatlarını öğrenmek için, 8699809127630 barkod numarası ile araştırma yapılabilir.
Sonuç
İlaçlar ateş düşürücü, ağrı kesici, idrar söktürücü şeklinde sınıflandırılarak, satılmakta veya kullanılmaktadır. Ancak her ağrıya, her ateşli duruma aynı ilaçlar kullanılamayacağı gibi, her ilaç farklı kişilerde farklı reaksiyonlar oluşturur.
Bu nedenle kullanılacak ilaçların mutlaka etken maddelerinin gözden geçirilmesi, hasta öyküsüne göre tercihlerin yapılması gerekir. Buscopan benzeri alerji geliştirme olasılığı ilaçların kullanılması için, https://www.pusholder.com/ web sayfasından bilgi erişimin sağlanması önerilir.
Bilinçli kullanıldığı durumlarda, ilaçlar insanlara faydalar sağlayabilir. Daha önce hastalık geçmişi bulunmayan hastalar, Buscopan alımı sonrasında etken maddelere bağlı olarak reaksiyonlar geliştirebilirler.
İlacın olası yan etkileri ortaya konulduğunda, oluşabilecek risklere karşı daha önceden önlem alınabilir. Sağlıklı yaşamı desteklemek isteyen kullanıcılar, kullanım süresine dikkat etmek koşulu ile ilacı oda sıcaklığında saklayabilirler ve sağlık kuruluşlarına ilaçlarını bağışlayabilirler.