Meslek Lisesinde Hangi Meslekler Var?
Ortaokulu bitiren birçok öğrenci ve öğrenci velisi, meslek lisesinde hangi meslekler var? Sorusuna cevap arıyor. Meslek liseleri, kişilerin belirli bir meslek dalında eğitim görmesini sağlayan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarıdır. Bu kurumlarda öğrenciler, belirli bir mesleği seçer ve bu meslekle ilgili teorik, uygulamalı olarak eğitim alırlar.
İçindekiler
Meslek Lisesi Ne Amaçlar?
Meslek lisesi, belirli iş kollarına eğitimli ve tecrübeli kalifiye çalışan yetiştirmeyi amaçlar. Meslek liselerinden mezun olan öğrenciler, iş yeri açma belgesi almaya hak kazanır ve eğitim aldıkları bölümle ilgili mesleklerde iş yeri açabilirler.
Meslek Lisesi Okuyan Birisi Üniversiteye Gidebilir mi?
Meslek lisesinde eğitim görüp herhangi bir bölümü tercih eden öğrenciler, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına girerek ister eğitim aldıkları bölümü isterlerse farklı bir bölümü üniversitede okumaya hak kazanabilirler.
Eğitim aldığı bölümle ilgili bir üniversiteye gitmek isteyen öğrenciler, YKS sınavında meslek lisesi mezunu olduğu için ek puan alırlar. Aldıkları ek puan sayesinde diğer kişilerden daha avantajlı olurlar.
Meslek Lisesi Bölümleri
- Acil Sağlık Hizmetleri
- Adalet
- Anestezi
- Bilişim Teknolojileri
- Çevre Sağlığı
- Çocuk Gelişimi Eğitim
- Denizcilik
- El Sanatları*Gazetecilik
- İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği
- Kimya Teknolojisi
- Kuyumculuk Teknolojisi
- Metal Teknolojisi
- Meteoroloji
- Hemşirelik
- Muhasebe ve Finansman
- Radyo Televizyon
- Lojistik
- Pazarlama ve Perakende
Birçok farklı bölüme ev sahipliği yapan meslek liseleri, devlet ve özel olarak ikiye ayrılmıştır.
Devlet Liseleri
Meslek liselerinde olan bölümlerin hepsi devlet liselerinde mevcuttur. Ancak bir çok il ve ilçede tüm bölümler yer almaz.
Özel Meslek Liseleri
Özel Meslek Liseleri, devlet liselerinin yetersiz kaldığı bölgelerde sıklıkla görülür. Devlet liselerinde olmayan bölümler bu liselerde mevcuttur. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenen bu liselerin yönetimi ise bağlı olduğu şirkete aittir.
Meslek Lisesi Çeşitleri Nelerdir?
Meslek liseleri bir çok farklı türde bulunur, her birisi farklı eğitim türlerine ve yöntemlerine sahiptir. Bu liselerden bazıları ise şunlardır,
Endüstri Meslek Lisesi
Bu meslek liselerinde bulunan bölümler, daha çok sanayi kuruluşları için kalifiye eleman yetiştirmeyi hedefler. Bu liselerden mezun olan kişiler sanayiler de bulunan birçok işte kalifiye eleman olarak çalışırlar.
Sağlık Meslek Lisesi
Bu meslek lisesinde sağlık sektörüne hemşire, acil tıp teknisyeni gibi sağlık personeli yetiştirmek hedeflenir. Bu liselerden mezun olan kişiler, alım varsa devlet kadrosunda ya da özel sağlık kurumlarında görev alırlar. Bir çok öğrencinin ilk tercihleri arasında yer alan bu liseler genellikle özel eğitim kurumları tarafından kurulur. Devlete bağlı sağlık meslek liseleri yüksek puanlı öğrencileri kabul eder bu nedenden ötürü sağlık okumak isteyen kişiler özel eğitim kurumlarını daha sık tercih eder.
Ticaret Meslek Lisesi
Bu meslek liseleri, kamu ve özel sektöre muhasebe, finansman, pazarlama, bilişim teknolojileri gibi alanlarda kalifiye çalışan yetiştirmeyi amaçlar. Bu liseden mezun olan öğrenciler, genellikle üretim alanında değil, ofis bölümlerinde çalışırlar.
Havacılık Lisesi
Türk havacılık sektörüne kalifiye çalışanlar yetiştirmeyi amaçlayan bu kurumlar teorik ve pratik eğitimlerle, sivil havacılık ve kabin hizmetleri bölümlerinde yer alacak kişilerin istihdam edilmesini sağlar. Havacılık lisesi mezunu kişiler pilot, kabin memuru, havayolları yer hizmetleri gibi pek çok farklı bölümde iş sahibi olabilir. Pilotluk için genellikle üniversite mezunu olan kişiler tercih edilse de lisede eğitimini görmüş bir kişi pilot olma hakkına sahip olur.
Kız Meslek Lisesi
Adından da anlaşılacağı üzere sadece kızların olduğu okullardır. Bu okullarda çocuk gelişimi gibi bölümler sıklıkla tercih edilir. Ayrıca kız meslek lisesinde, büro yönetimi ve sekreterlik, el işleri teknolojisi, fotoğrafçılık gibi bölümlerde mevcuttur.
Denizcilik Lisesi
Genellikle özel eğitim kurumları tarafından açılan bu liseler, denizcilik sektörüne tecrübeli ve bilgili çalışanlar yetiştirmeyi amaçlar. Denizcilik lisesinden mezun olan kişiler çeşitli deniz taşımacılığı firmalarında ve limanlarda görev yapabilirler. Ayrıca bu liseden mezun olan kişiler, gemi adamı belgesi alarak gemilerde çalışabilirler. Hatırlatmakta fayda var, gemi adamı belgesi olmayan bir kişi gemide çalışamaz.
Meslek Lisesi’nin Dezavantajları
Meslek liseleri belirli sektörlere yetkin ve kalifiye eleman eğitmek amaçlı oldukları için verilen dersler hep bu yöndedir. Bu nedenden ötürü meslek lisesinde okuyan birisinin üniversite kazanma ihtimali, diğer lise öğrencilerine göre daha düşüktür.
- Yabancı dil eğitimi yeterli değildir, diğer lise türlerinde yabancı dil daha ağırlıklıdır.
- Staj programı nedeniyle öğrenciler bazı günlerini yorucu geçirebilir.
- Okuduğu bölümle ilgili bir sektörde iş sahibi olmama ihtimalleri vardır.
- Meslek liselerinde ağırlık olarak mesleki dersler yer alır. Bu nedenden ötürü matematik, edebiyat vb derslerde yeterli bilgi birikimini edinemezler.
- Meslek liselerinde okumak diğer liselere göre daha kolay olduğu için her seviyede insan bu kurumlarda yer alır.
Meslek Lisesi’nin Avantajları Nelerdir?
Meslek lisesinde okuyan öğrenciler, okudukları bölümlerle ilgili ön lisans yapmak istemesi durumunda, ek puan sahibi olarak üniversite giriş sınavında avantaj kazanır.
- Meslek lisesi mezunları, diğer lise mezunlarına göre daha kolay iş bulur. Meslek liseleri öğrencilerin belirli bir alanda uzmanlaşmasını sağladığı için birçok firma tarafından diğer lise mezunları kabul edilmezken, meslek lisesi mezunu çalışanlar tercih edilir.
- İş yeri açma belgesi sayesinde kişiler dilerlerse kendi iş yerlerini açabilir ve esnaflık yapabilirler.
- Lise mezunu memur arayan bazı kamu kurum ve kuruluşlarında memurluk yapabilirler.
- Meslek liseleri son senesinde staj yaptırarak öğrencilerin tecrübe edinmesini sağlar. Staj yapan öğrencinin sigortası erkenden başladığı için emeklilik durumunda avantaj sahibi olur.
Bu gibi avantajlara sahip meslek liselerinde okuyan kişiler, staj yaptıkları dönemlerde asgari ücretin 1/4’ü kadar da stajyer maaşı alırlar.