Lepistes Bakımı ve Özellikleri
Akvaryumlar içerisinde farklı ırktaki balıkların sefa yaptığı ev veya iş yerlerinde dekoratif amaçlı kullanım alanı bulan objeler arasında yer alıyor. Peki, akvaryum içinde yaşayan balıklar hangi ırk olmalı ve akvaryum balığı olarak en çok kullanılan balık türlerinden lepistes bakımı ve özellikleri nelerdir?
Öncelikle akvaryum içerisindeki balıklarının aktif, görünümü güzel olması ile ortak alanda yaladıkları diğer balık türleri ile uyumlu olması istenen bir durumdur. Bu itibarla lepistes balıkları gerek hareketli olması gerekse diğer balıkları uyumlu olması gerekse bakımının kolay olması nedeniyle akvaristler tarafından tercih edilen balık türleri arasında yer alıyor. Lepistes balıkları Tuksedo, Kobra, Mozaik ve Çim şeklinde dört ana gurupta toplanıyor.
Lepistes balıkların erkekleri genellikle renkli olmakla birlikte dişileri sade renktedir. Dişi Lepistes balıkları birçok eşi olabilen balıklardır ve çok eşli olarak çoğalırlar. Erkek lepisteslerin dişi lepisteslere gıda teminin noktasında bir yararı yoktur. Bu durum dişi lepistes için parazitlere ve hastalık etmenlerine karşı savunmasız bırakabiliyor.
Ancak çok eşliliğin balık çoğalmasına katkı sağlaması olumlu olarak değerlendirilen bir durumdur. Lepistes balıklarının bakımı da diğer balıklar gibidir. İdeal akvaryum koşulları ile ideal iklim koşullarının sağlanması ve kaliteli yem ile balıkların beslenmesi ile muhteşem görsellikte akvaryumlar elde edilebiliyor. Lepistes bakıları barışçıl bir tür olduğundan kendisine zarar vermeyecek her tür balık türüyle akvaryumunu paylaşabiliyor.
İçindekiler
Lepistes Özellikleri Nedir?
Lepistesin genel özelliklerini şöyle sırlayabiliriz;
- Son derece aktif ve barışçıl olması
- Akvaryum balıkçılığında en çok tercih edilen tür olması
- Yüksek doğurganlık özelliği olan
- Akvaryum ticaretinde en yüksek paya sahip olma
- Ortam koşullarına kolay uyum sağlama
- Canlı doğuran ve kolay çoğaltılabilen özellikte
- Dişi ve erkek ayrımı oldukça kolay
- Tek eşli çoğalma
- Hastalılara karşı dirençli
- Diğer balıklar ile muhteşem uyum
Bakımının kolay olması ile çevreye çabuk adaptasyon yeteneği olması gibi özelliklerden dolayı ölüm oranı oldukça az olan lepistes balık türleri akvaristler tarafından en çok tercih edilen balık türleri arasında yer alıyor.
Lepistes Bakımı Nasıl Yapılır?
Lepisteslerin bakımında diğer balık türlerinde olduğu gibi beslenmesi, üremesi ve temizliği gibi bir dizi yapılması gereken işleri kapsıyor. Balık bakımında öncelik olan optimum akvaryum koşullarını sağlamaktadır. Optimal akvaryum koşulları kaliteli akvaryum ve kaliteli akvaryum bileşenleri kullanılması son derece önem arz ediyor.
Akvaryum büyüklüğü tercihe göre değişebilmekle birlikte lepisteslerin akvaryum içerisindeki hareketlerini stressiz yapabilmeleri için ideal akvaryum büyüklüğünün en az 40 litre olması beklenir. Tabi imkanlar ölçüsünde 80 litre ve daha fazla hacimlerde akvaryum tercih edilebiliyor. Balıkların düzenli solunumu yapması ve diğer yaşamsal faaliyetlerini sağlıklı bir biçimde yerine getirebilmesi için akvaryum su sıcaklığı ile akvaryumda kullanılan suyun PH’sı son derece önemlidir. Bu itibarla akvaryum su sıcaklığın 25 derecenin ideal sıcaklık olarak kabul edilmesi ile birlikte 28 derecenin de üzerine çıkılmaması gerekir. Suyun PH’sının ise 7-8 aralığında olması isteniyor.
Akvaryum hacmine bağlı olarak balık sayısının da ayarlanasıda diğer bir önemli husus olarak karşımıza çıkıyor. Akvaryum suyunun belirli zamanlarda %30–50’lik kısmı değiştirilmelidir. Birim alana fazla balık düştüğünde stres başladığı gözlemleniyor. Akvaryumda yer alan aydınlatma ve filtre sisteminin de sağlıklı balık yetiştirebilmek için düzenli bakımını yapılması gerekir. Sayıca dişi ve erkek balık dağılımının da yapılması, hamile ve yavru lepisteslerin ayrılması, akvaryum refahı açısından önem arz ediyor.
Hastalıklarında kontrolü için gerekirse ilaç kullanılmalı ve akvaryum hijyeni en üst seviyede tutulması gerekiyor. Kaliteli yem uygun koşullar sağladığında lepistes balıklar keyifle yetişilebilecek balık türleri olarak karşımıza çıkıyor. Balıkların beslenmesinde kullanılan yemlerin akvaryumda kötü görünüm oluşturmayacak nitelikte olması da görsellik ve hijyen açısından önem arz ediyor.
Lepistes Fiyatları Ne Kadar?
Lepistes fiyatları erkek dişi oluşu veya büyüklük küçüklük durumuna göre değişmekle birlikte farklı fiyatlarda piyasada satışı bulunuyor. Sağlık bir akvaryum oluşturmak isteyen akvaristlerin önceliği fiyat değil sağlıklı balık satın alması hem parasının hem de zamanının boşa gitmemesi açısından son derece önemlidir.
Genel olarak geniş fiyat aralığında satışı bulunan lepistes balıklarının fiyatları 10 telden başlayarak 100 TL’ ye kadar çıkabiliyor. Tabi bu fiyatlar bölgesel olarak da değişkenlik gösterebiliyor. Ucuz fiyatlı çok sayıda balık almak yerine uygun fiyatlı sağlıklı balıklar ile akvaryum kurulumuna başlanması keyifli bir hobinin meydana gelmesine vesile olacaktır.
Yavru Lepistes Hangi Mamayı Yer
Lepistes balıklar hem etçil hem de otçul beslenen canlılardır. Bu nedenle beslenmesi oldukça kolaydır. Tabi burada önemli olan yeterli ve dengeli beslenme programı çerçevesinde balıkların beslenmesidir. Aksi durmalarda balık ölümleri kaçınılmaz bir durum olarak karşımıza çıkar. Diğer taraftan besin değeri yüksek kaliteli yem ile balıkların beslenmesi esastır.
Piyasada ucuz ve kalitesiz olarak satılan yemler hem akvaryumunuzun genel ortamını bozacak hem de balıklarınızın ağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Artemia veya su piresi gibi besleyici özelliği yüksek olan gıdalar ile yavru lepistes beslendiğinde hızlı büyüme gelişme canlı ve sağlık görüntü balıklarda izlenebiliyor.
Balıklara yem dışında ek gıdalarda verilmesinin büyüme ve gelişmesi desteklediği yönünde bilgiler bulunuyor. Bu noktada bezelye, marul ve salatalık gibi ürünler ek gıda olarak lepistes balıklara verilebiliyor. Akvaryumda balık beslenme başlayan birçok kişi zamanla balık ölümleri veya gelişme bozuklukları ile karşı karşıya kalabiliyor.
Bu gibi olumsuz durmaların temelinde balıkların yetersiz ve düzensiz beslemesi yatıyor. Balıkların tıpkı insanlar gibi oksijen alma, yeme ve üreme gibi gereksinimleri bulunuyor. Bu gereksinimler en iyi şekilde karşılandığı durumlarda büyüme ve gelişme süreci sorunsuz bir şekilde tamamlanabiliyor