Jako Papağanı Özellikleri ve Bakımı
Çok merak edilen jako papağını özellikleri ve bakımı hakkında detaylara değinilirken, bu papağan çeşidinin Gri Afrika papağanı olarak da tanındığı belirtilmelidir. Doğal alanda sürüler halinde yaşayan jako papağanları son derece zeki canlılardır. Öğretilen kelimeleri çabuk öğrenme ve tekrarlama gibi bir alışkanlıkları bulunur.
Sesli ortamları, insanların kalabalık oldukları yerleri ve ilgi gördükleri alanları seven jako papağanları, taklit yoluyla konuşmayı öğrenebilirler. Doğal yaşam bölgelerinde ağaçların meyveleri ile beslenmeyi tercih eden jako papağanları, insanlar tarafından beslendiklerinde özenli bakıma ihtiyaç duyarlar.
Doğadaki taze meyvelerle ve cinsleri için özel olarak piyasaya sunulan hazır papağan yemleriyle beslenmelidirler. Fındık ve tahıl türlerini yemekten hoşlanan bu papağan cinsi, marul gibi yeşillikler ile beslenmesi önerilmeyen canlılardır. En çok sevdikleri ekmek kırıntısı, tuzsuz peynir ve haşlanmış yumurta gibi besinler veterinerden görüş alınarak kontrollü şekilde verilmelidir.
İçindekiler
Jako Papağanı Özellikleri Nedir?
Jako papağanı özellikleri hakkında bilgiler şu yöndedir:
- Yaşam süreleri 60 ile 70 sene arasında değişmektedir.
- Soğuğa karşı hassasiyetlerinin olması harici vücut dirençleri yüksek canlılardır.
- Kendilerini güvende hissettikleri ortamda konuşma eğilimdedirler.
- Yetiştiricilerine karşı oldukça bağlı canlılardır.
- Normal şartlarda sürü olarak yaşamlarını sürdürmelerine bağlı olarak insanlar arasında da sosyal canlılardır.
- Birlikte yaşadıkları insanlardan ilgi görmek hoşlarına gider. Sevilmekten hoşlanırlar.
- Yavruluk döneminde hassasiyet ile beslenmelidirler.
- Soğuk ve sıcak su ile banyo yaptırılmaması gereken bir cinstir.
- Zekilerdir ve uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmazlar.
- Genel olarak tüyleri gri renktedir. Ancak bazılarının kuyruk bölümünde kırmızı ve diğer renklerde tüyler bulunabilir.
- Kanatlarının açık boyu 50 santimetreye ulaşabilen, iri cüsseli, 500 gr ağırlığına ulaşan kuş türüdür.
- Kongo, Fildişi sahili, Kenya gibi Afrika’nın pek çok farklı yerinde bulunurlar. Anavatanları Afrika’dır.
Bu niteliklere sahip olan Jako papağanları, yeterli ilginin gösterilmesi halinde rahatlıkla eğitilebilirler. Yıkanmaktan oldukça hoşlanan jako papağanları, yaz aylarında sıklıkla su ile oynamak isterler. Afrika kökenli olmalarına bağlı olarak soğuğa karşı pek dayanıklı değillerdir. Kafeslerinin bulunduğu ortamın sıcak olması gerektiği bilinmelidir.
Jako papağanları için yaşadıkları kafesin konforu ve büyüklüğü son derece önemlidir. İri kuşlardır ve geniş kafeslerde yaşamaya ihtiyaç duyarlar. Sahiplerine bağlılıklarından dolayı mutlu oldukları ev ortamından kaçmayı düşünmeyen kuş cinsleri arasında yer alırlar. Kendilerini besleyen insanlara karşı sıcak kanlı davranışlar sergileyen jako papağanları, kalabalık ortamlarda konuşmaya eşlik etmek için öğrendikleri kelimeleri tekrarlamayı severler.
Jako Papağanı Nasıl Yapılır?
Jako papağanı evcil kuş cinsleri arasında en zeki görülen dostlarımızdandır. Diğer yandan insanlar ile yaşam ortamlarında vakit geçirmeye uygun ve bundan hoşlanan canlılardır. Bu yüzden dünyanın pek çok şehrinde ve ülkesinde jako cinsinin yasal yollar ile üretimi gerçekleştirilmektedir.
Jako papağan üretiminde ilk olarak sağlıklı ve üretken jako papağan cinslerinin çiftleşme amaçlı, uygun bakım alanına yerleştirilmesi gerekmektedir. Aşılı ve sağlıklı papağanlar bu işlem için tercih edilirler. Yaşam ve çiftleşme alanının sıklıkla temizlenmesi, dezenfektasyonunun sağlanması önem arz eder. Jako papağan üretimi için Kongo gri, prenses jako ve Timneh joko ırkları tercih edilir. Her kuş için farklı ve uygun kuluçka koşullarının hazırlanır. Çiftleşme mevsimlerine göre takip yapılırken, oluşabilecek hastalıklara karşı veteriner hekimlere kontroller yaptırılır.
Çiftleşmeler ardından jako papağanlarının yumurtalarının kontrol edilmesi, doğan yavrular için uygun yetişme alanının yaratılması büyük önem taşır. Jako papağanlarının bebeklik döneminde yeterli önemle bakılmamaları ve doğru beslenememeleri sonucunda telef olma riskleri gündeme gelir. Jako yavruları için temin edilebilecek yavru papağan yemleriyle doğru beslenme adımları izlenmelidir. İlk etapta yumuşak olan gagayı zedelemeyecek araçlar ile lapa kıvamına getirilebilen papağan mamaları verilmelidir.
Jako Papağanı Fiyatları Ne Kadar?
Jako papağan fiyatları, papağanın Kongo, Timneh gibi farklı ırklarına ve yaş kategorilerine bağlı olarak değişir. Yetişkin ve yavru jako papağanlar için farklı fiyatlar belirlenmektedir. Yetişkin, safkan jako papağanlarının fiyatları 8 bin TL ile 10 bin TL arasında değişirken, bebek jako papağanları daha uygun aralıkta yer alır.
Jako papağanları gri veya siyaha yakın gri tüyleri ile dikkat çekerler. Bazılarının kuyruk bölgesinde canlı renklerde tüyler de görülebilir. Papağanın fiziksel niteliklerine göre de fiyat değişimleri gündeme gelebilir.
Yavru Jako Papağanı Hangi Mamayı Yer?
Yavru jako papağanları, petshop veya veteriner kliniklerinden edinilebilecek standart yavru papağan maması ile beslenebilir. Her iki saate bir 1ml/g mamadan fazlasının papağana verilmesi tavsiye edilmez.
Yavru papağanlar için toz yemi kaynatılmış su ile karıştırmak ve ardından soğuması beklemek gerekir. Kıvamı tutan sıvı yem, ucuna ince serum borusu bağlanmış enjektör ile papağana verilebilir. Diğer yandan mamanın yedirilmesi için özel olarak satılan araçlarda kullanılabilir. Enjektör yoluyla mamayı vermek papağının ağız bölgesinde tahriş veya yara oluşmamasını sağlar.
Jako papağanlarına sıcak mama verilmesi tercih edilmez. Sıcak bir mama papağanın midesini delebilir. Risklerin önüne geçmek için suyla karıştırılan mama tipleri mutlaka soğutulmalıdır. Mama yedirilirken belirli periyotlar ile yavrunun nefes alması için ara verilmelidir. Yavru jakolar mama yemeye hevesli oldukları anlarda nefes alma gerekliliğinin farkında olamayabilirler. Mamanın enjektörden yavru papağanın ağzına bir anda sıkılması ise yemin akciğere dolmasına sebep verebilir. Mama kontrollü ve yavaş bir biçimde yavruya yedirilmelidir.
Yavru jakolar belirli süre ardından kendi başlarına mama yemek isterler. Bunu farkettiğiniz anda mamaya ek olarak onun tüketebileceği doğal ürünlerden kontrollü şekilde verebilirsiniz. Yavrunun hala yumuşak olan gagasına zarar vermeyecek, haşlanmış yumurta doğal besin olarak tercih edilebilir. Ek olarak nohut, mercimek gibi ürünler suda bekletildikten sonra çıkan filizler ayrılarak kuşa verilebilir.