Vertigo Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
Vertigo en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Etraftaki her şeyin dönüyormuş gibi algılandığı bir baş dönmesi olarak tanımlanır. Vertigo genel olarak bir hastalık olmaktan daha çok bazı sağlık sorunlarının belirtisi olarak kabul edilir. vertigo nedir? Belirtileri ve tedavisi nelerdir? Gibi merak edilen pek çok husus var. Öncelikle bu soruların yanıtı verilmelidir.
İçindekiler
Vertigo Nedir?
Vertigo, denge kaybı olarak ifade edilir. Hareket ederken, hızlı hareketlerde ve eğilip kalkarken belirtileri şiddetlenir. Hasta yürürken ya da dinlenirken sallanma ya da baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösterir. Vertigo yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.
Vertigo Belirtileri
Vertigo birçok belirti gösterir. Hastalar bir belirti gösterebilirken birden fazla da belirti yaşayabilirler.
- Sersemlik hissi
- Hareket etmekle beraber hasta olma hissi (Yol tutması)
- Denge problemleri
- Kulakta dolgunluk hissi ve kulak tıkanması
- Şiddetli kulak çınlaması
- Mide bulantısı ve buna eşlik eden kusma
- Kuvvet kaybı
- Tansiyon düşmesi
- Baş ağrısı
- Görme bozuklukları
- Gözlerin kontrolsüz bir biçimde bir tarafa kayması
Bu belirtiler gözlemlendiğinde mutlaka bir uzman hekimden yardım alınmalıdır.
Vertigo Nedenleri
Bazı hastalıklar vertigo hastalığına sebebiyet verebilir.
- Migren
- Kafa travması
- Kulak cerrahisi
- Perilenfatik fistül (İç ve orta kulak arasında yer alan zarın yırtılması neticesinde kulak sıvısının orta kulağa doğru akması )
- Ataksi
- Multipl Skleroz (MS) Hastalığı
- Zona hastalığı
- Beyincik ya da beyin kökünü ilgilendiren bazı hastalıklar
- İnme
- Sifiliz
- Otoskleroz (İç kulakta bulunan kemiklerin büyümesi)
Bu ve benzeri sağlık sorunları vertigo rahatsızlığına Vertigo rahatsızlığının nedeni muayene ve tetkikler sonrasında tespit edilir. Tanı konulduktan sonra vertigonun nedenine göre hasta için tedaviye başlanır.
Vertigo Tanısı
Vertigo tanısı için öncelikle hastadan detaylı bir öykü alınır. Böylece vertigo rahatsızlığının nedenleri anlaşılmaya çalışılır. Baş dönmelerinin nedeninin tam olarak tespit edilmesi için daha detaylı bir muayene gerekir. Bunun için bazı tahlil ve testler uygulanır.
- Daha sonra hastadan kan tahlili istenir.
- Ultrason ya da MR gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulur.
- Bunların yanı sıra nörolojik muayeneler yapılır.
Bu nörolojik muayeneler;
- Baş sallama testi
- Nistagmus denilen göz hareketlerinin incelenmesi
Fukuda – Unterberger testi; Hastadan, gözleri kapalı olarak bulunulan yerde yürürmüş gibi yapması istenir. Hasta bu hareketi bitirdiğinde bir yöne doğru dönmüşse bu durum iç kulakla ilişkili bir problem olduğuna işaret ediyor olabilir.
Romberg testi; Hasta ayağa kalkar ve dik bir biçimde durur. Hastadan ayaklarını birleştirmesi istenir. Daha sonra hasta gözlerini kapatır. Hasta gözlerini kapattıktan sonra eğer hastanın dengesi bozuluyorsa hastada merkezi sinir sistemiyle ilgili bir problem söz konusu olabilir.
VNG testi; bir bilgisayar ve gözlük yardımıyla gözün hareketleri ve görme kas hareketleri değerlendirmeye tabi tutulur.
Tüm bu testler uygulandıktan sonra hastada nörolojik bir rahatsızlık olup olmadığı ortaya çıkar. Hastada nörolojik bir rahatsızlık varsa bu rahatsızlık için bir tedaviye başlanır.
Vertigo Tedavisi
Vertigo rahatsızlığında tedavi hastalığın altında yatan nedene bağlıdır. Muayene, tahlil ve tetkiklerden sonra vertigo tanısı ve vertigo hastalığının altında yatan rahatsızlık tanısı konur. Tanı konulduktan sonra hastalığa uygun bir tedavi şekli belirlenir. Enfeksiyona bağlı olarak gelişen vertigo rahatsızlığında antibiyotik, zona hastalığına bağlı olarak gelişen vertigo rahatsızlığında antiviral ilaçlar reçete edilebilir. Tanı konulduktan sonra tedavi planı uygulanır.
Vertigo için Ne Zaman Endişe Edilmeli?
Vertigo, bazı hastalarda tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşebilir. Vetigonun kalıcı bir şekilde ortadan kalkabilmesi için vertigoya neden olan rahatsızlıkların tedavi edilmesi gerekir. Tedavi yöntemleri kişilere göre farklılık gösterir. Zira vertigonun altında yatan nedene bağlı olarak tedavi uygulanır.
Tedavinin yanı sıra kişinin de yaşamında bazı hususlara dikkat etmesi gerekir. Söz gelimi; uyku düzeni oldukça önemli. Düzensiz ve kalitesiz uyku kişinin yeterince dinlenememesine neden olur. Dolayısıyla dinlenemeyen bir vücutta bağışıklık zayıflar ve bünye güçsüzleşir. Başta vertigo olmak üzere pek çok sağlık sorununa zemin hazırlar.
Vertigo Atakları Ne Kadar Sürer?
En sık merak edilen hususlardan biri de vertigo ataklarıyla ilgili. Vertigo atakları genel olarak ilk ili gün şiddetli bir şekilde baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi şikayetlerle kendini gösterir. Bir süre sonra kendiliğinden düzelir. Bu düzelme sonrasında yaklaşık iki ay kadar süre içinde hasta her hangi bir şikayet yaşanmaz. İki ay sonrasında ise tekrar aynı ataklar yaşanabilir.
Vertigo Yaşayanlar Nelere Dikkat Etmelidirler?
Ykarıda da belirtildiği gibi vertigo yaşayanların ilk dikkat etmesi gereken uyku düzenidir. Verrtigo yaşayanlar düzenli uyku uyumalıdır. Diğer bir deyişle kişilerin yeterli kadar uyuyup dinlenmeleri gerekir. Bunun için vertigo yaşayan hastaların uyku düzenlerini ayarlamaları çok önemli.
Diğere önemli husus ise strestir. Birçok sağlık sorununu tetikleyen stres vertigo hastalığının da önemli bir tetikleyicidir. Stresin yoğun olduğu zamanlarda vertigo rahatsızlığının belirtileri daha yoğun yaşanır. Bunun için mümkün olduğu kadar stresten uzak durulmalıdır. Bunun için kişinin gün içinde kendini iyi hissettirecek aktivitelere yönelmesi önerilir.
Bağışıklık zayıf bir bağışıklık sistemi vücudun hastalıklara karşı savaşma ve direnme gücünü zayıflatır. Bağışık sistemin düştüğü zamanlarda kişilerin vertigo belirtileri daha da şiddetlenir. Bu nedenle bağışıklık sistemine önem verilmelidir. Taze sebze ve meyve tüketimi yapılmalıdır. Gün içinde yeteri kadar su tüketilmelidir.
Vertigo hastaları ani hareketlerden kaçınmalıdırlar. Spor ve egzersiz faaliyetlerini azaltmalı, gerekiyorsa tedavi süresince bu aktiviteler yapılmamalıdır.
Bunlara ek olarak vertigo yaşayan kişiler kahve ve çay tüketimlerini sınırlandırmalıdırlar. Sigarayı bırakmak da tedaviyi destekler. Bu gibi hususlara gereken önem verilirse vertigo hastalığının tedavisi çok daha başarılı olur.