Uzman Çavuş Olmak İçin Şartlar Nedir?
Uzman çavuşluk mesleği günümüzde en çok tercih edilen ve görevleri, zorlukları en çok araştırılan mesleklerden biridir. Askeri alanda görev almak, askeri personel olarak iş hayatında yer edinmek çoğu kişinin hayallerini süslüyor. Dolayısıyla uzman çavuşluğu meslek edinmek isteyen kişiler de uzman çavuş olmak için şartlar nedir sorusunun cevabını birtakım haber sitelerinde arıyorlar. Her sene uzman çavuş olabilmenin şartları değişebilse de birtakım temel nitelikler başvuru şartlarında aynı kalıyor.
İçindekiler
- 1 Uzman Çavuş Kimlere Denir?
- 2 Her Askerliğini Yapan Uzman Çavuş Olabilir Mi?
- 3 Uzman Çavuş Olabilmek İçin Aranılan Nitelikler Nelerdir?
- 4 Uzman Çavuş Nasıl Olunabilir?
- 5 Askerde Uzman Çavuş Olarak Nasıl Kalınabilir?
- 6 Yeni Askerlik Sisteminde Uzman Çavuş Olabilmek Zor Mu?
- 7 Uzman Çavuş Olabilmek İçin KPSS Gerekli Mi?
- 8 Askerlik Görevini Sürdüren Adaylarda KPSS Aranıyor Mu?
- 9 Uzman Çavuş Ön Sağlık Muayenesi Nasıldır?
- 10 Uzman Çavuş Mülakat Sınavı Nasıl Yapılıyor?
- 11 Fiziki Yeterlilik Sınavı Nasıl Yapılır?
Uzman Çavuş Kimlere Denir?
Uzman çavuş denilen askeri görev yetkisine sahip olan kişiler en az lise mezunu olmak zorundadır. Aynı zamanda bu kişiler uzman onbaşılık rütbesinden sonra uzman çavuşluğa yükselmiş olan askeri personellerdir. Askeri personelliği meslek edinen kişiler rütbelerine göre bir maaş alırlar. Fakat askeri alanda bu kişilerin rütbelerinin yükselme şansı vardır.
Her Askerliğini Yapan Uzman Çavuş Olabilir Mi?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek uzman çavuşluk mesleğini yapabilir. Fakat bunun için kişinin ilk olarak en az lise mezunu olması yeterlidir. Ayrıca kişi askerlik görevini de çavuş olarak yapmış olmalıdır.
Uzman Çavuş Olabilmek İçin Aranılan Nitelikler Nelerdir?
Günümüzde askerlik görevini yapan gençler arasında uzman çavuşluk mesleği oldukça popülerdir. Askeri alana gönül vermiş bu mesleğin tüm sorumluluklarını taşıyabilecek olan gençler mesleğin şartlarını araştırıyorlar. Askeri alım yapılmadan önce Kuvvet Komutanlıkları mesleğin şartlarını içeren bir bildiri yayımlarlar. Sözleşmeli uzman çavuş olabilmenin şartları bu bildiride açık ve net anlatılır.
Bu şartlar şu şekildedir:
- T.C vatandaşı olmak
- Askerlik görevini çavuş olarak yapmak
- Erkek olmak
- En az lise mezunu olmak
- Kişi terhis tarihinden itibaren 5 sene içinde mesleğe başvuru yapabiliyor.
- Birlik Komutanlığının düzenlediği belgede kişi için uzman erbaş olabilir kararının verilmesi gerekiyor.
- Yapılan sınavlarda en az 80 ve üzeri not almak
- Kişi en az 1.64 ve en fazla 2.10 cm boyunda olması gerekiyor.
- Kişi 28 yaşından gün almamış olmalıdır.
- Kişinin genel kamusal haklarını kullanmaktan yoksun olmaması gerekiyor.
- Kişinin askerlik görevi süresince askerlik yapamaz, elverişli değildir gibi raporunun olmaması gerekir.
- Kişinin yaşamı boyunda Devletin genel birliğini ve bütünlüğünü bozacak olaylarda yer almaması gerekiyor.
- Kişinin başvuruda bulunurken beyan ettiği ikametgah adresinin nüfus müdürlüğünde kayıtlı olan adresle uyuşması gerekiyor.
Tüm bu nitelikleri taşıyan kişiler uzman çavuşluk mesleğine başvuruda bulunabilir. Gerekli sözlü ve fiziki yeterlilik sınavlarını başarıyla tamamlayan adaylar Türk Silahlı Kuvvetlerinin sözleşmeli uzman personelleri arasına girebiliyorlar.
Uzman Çavuş Nasıl Olunabilir?
Uzman çavuş olmak için kişinin tüm gerekli şartları taşıyor olması gerekiyor. Ayrıca kişi her ne kadar tüm şartları taşıyor olsa da ilk olarak ön sağlık muayenesinden geçmesi gerekir. Kişide eğer hiçbir şekilde mesleği yapmasına uygun olmayan sağlık sorunu görülmez ise sağlıklı olduğuna dair rapor verilir. Akabinde kişi yazılı sınava girer. Bu sınavı başarıyla tamamlayan uzman çavuş adayı farklı sınavlara tabi tutulur. Tüm sınavlardan sonra kişinin tam teşekküllü bir hastaneden Uzman Çavuş olabilir yazılı onaylı bir sağlık raporu alması gerekiyor.
Fiziki yeterlilik sınavından ve sağlık raporundan sonra ise artık mülakat yapılır. Mülakat sonrasında da başarılı olan aday son olarak Güvenlik soruşturmasına tabi tutulur. Güvenlik soruşturması da başarılı geçen aday artık göreve başlayabiliyor. Fakat görev öncesi kişi bir sözleşme imzalıyor. İmzalanan sözleşme sonrasına askeri personel olarak görevine başlayabiliyor. Uzman çavuşluk görevi için kişiye belli bir süre eğitim veriliyor.
Askerde Uzman Çavuş Olarak Nasıl Kalınabilir?
Geçtiğimiz yıllarda kişi eğer isterse askerlik sonrasında uzman çavuş olabilmenin şartlarını taşıması halinde meslek olarak ta bu işi yapabiliyordu. Hatta bu olaya askerlik hayatında teskere bırakma da deniliyordu. Fakat günümüzde artık bu görevi meslek edinmek isteyen gençlerden birtakım nitelikleri taşımaları isteniyor.
Yeni askerlik sisteminde artık bu mesleği yapmak isteyen kişilere birtakım sınavlar ve mülakatlar uygulanıyor. Bu sınavlardan sonra kişi mesleğe başlayabiliyor. Kişi eğer lise mezunuysa, uzman çavuş olabilmenin tüm şartlarını taşıyorsa ve yapılan tüm sınavlarda başarılı olduysa rahatlıkla Türk Silahlı Kuvvetlerinin sözleşmeli personeli olabiliyor.
Yeni Askerlik Sisteminde Uzman Çavuş Olabilmek Zor Mu?
Uzman çavuş olabilmenin şartları artık yeni askerlik sisteminde daha zorlaştırılmış olsa da başarılı olunması güç bir olay değildir. Kuvvet Komutanlıklarının yapmış olduğu sınavları başarılı şekilde geçmiş olmak, en az lise mezunu olmak ve şu şartlar taşındığı taktirde kolaylıkla bu meslek yapılabiliyor.
- E-Devlet sistemi üzerinden başvuru yapmak
- Yazılı sınav ve spor testlerinde başarılı olunması
- Sağlık muayenesinden başarıyla geçilmesi
- Güvenlik soruşturmasından başarıyla geçilmesi
- Eğitim sonrası göreve başlama
Yeni askerlik sisteminde uzman çavuş olabilme süreci bu şekildedir.
Uzman Çavuş Olabilmek İçin KPSS Gerekli Mi?
Uzman çavuş olmak için kişilerden KPSS şartı aranıyor. KPSS puan türlerinden en az 50 puan almak mesleğe başvuru yapmakta yeterlidir.
Askerlik Görevini Sürdüren Adaylarda KPSS Aranıyor Mu?
Askerlik görevini halen yapan adaylarda KPSS aranmıyor. Sadece yazılı sınavlardan başarıyla geçmeleri gerekiyor.
Uzman Çavuş Ön Sağlık Muayenesi Nasıldır?
Kişi sınavlara girmeden önce ilk olarak ön sağlık muayenesinden geçmesi gerekir. Muayene esnasında kişinin vücudunda kesik, yara, ameliyat izi, dövme olmaması gerekiyor. Akabinde kişi sınava tabi tutuluyor.
Mülakat sınavında genel olarak kişinin diksiyonuna ve genel kültür seviyesine bakılır. Yüksek rütbeye sahip komutanlar sınavı yapıyorlar. Diğer sınavlarla beraber değerlendirildiğinde ortalamanın 70 olması gerekiyor.
Bu sınavda genel olarak kişinin şınav, mekik ve koşu gibi spor yeteneklerine bakılır.