Evde Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?
Orkideler evlerde görsel şölen meydana getiren en hoş çiçek türleri arasında yer alıyor. Günümüzde birçok evde beyaz orkidelere rastlayabiliriz. Bakımlarının zor olmaması ve düzenli sulama sayesinde kolayca büyüyebilmesi ev için uygun olduğu anlamında geliyor. Evinde çiçek yetiştirmek isteyen birçok insan evde orkide bakımı nasıl yapılır? Sorusuna cevap arıyor. Satın aldığınız orkideleri doğru sulama ve ışıklandırma sayesinde kolayca yetiştirebilirsiniz.
İçindekiler
Orkide Bakımı Zor Mu?
Orkideler evde bakılan çiçek türleri arasında en kolay bakım gerektiren çiçektir. Uygun ışıklandırma ve doğru sulama ile bakım yapıldığında orkideler kısa sürede büyümeye başlar. Evinizde hoş bir görüntü sağlamak ve çiçek yetiştirme hobisine başlamak istiyorsanız orkideler iyi bir tercihtir. Günümüzde birçok insan çiçek hobisine orkide bakarak başlıyor. Yaz ve kış mevsimlerinde bazı noktalara dikkat ederek sağlıklı orkideler yetiştirmek mümkün. Orkidelerin dünyası hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edin.
Orkide Evde Nerede Durmalı?
Orkide satın almadan önce belirlemeniz gereken en önemli şey konum olacaktır. Orkideyi yerleştirdiğiniz yerin konumu çiçeğinizin sağlıklı büyümesi açısından büyük önem taşıyor. Orkidelerin sağlıklı bir şekilde büyüyeceği ortam aydınlık fakat direkt olarak güneş ışığına maruz kalmayacak bir nokta olmalıdır. Orkideleri evin doğu cephesine bakan pencere önlerine konumlandırmak çoğu zaman daha mantıklıdır. Diğer cephelere konumlandırdığınız orkidelerinizi güneşlik ile korumalısınız.
Solmuş Orkide Canlanır Mı?
Orkideler köklerinin fazla nemli olmasından hoşlanmayan bir çiçek türüdür. Bu nedenle biraz kuru köklere ihtiyaç duyarlar. Her çiçeğin yaşam koşulları farklıdır ve orkidenin sağlıklı büyümesi için bu gereklidir.
- Kuruya ve cansızlaşan orkideleri canlandırmak için ilk olarak doğru bir saksı seçimi yapmanız gerekiyor. Bunun için 10-12 cm büyüklüğünde bir sakı yeterli gelir.
- Gündüzleri 23 akşamları ise en az 18 derece olması orkidelerin yaşaması için yeterlidir.
- Bunlara dikkat ederken solmuş orkidelerinizi doğu cephesine konumlandırdığınızda kısa sürede yeşermeye başlar.
- Kökler kesinlikle çok nemli olmamalıdır. Köklerin biraz kuru olması en sağlıklı olanıdır.
Sulamaya ve güneşe dikkat edilmelidir.
Solmuş bir orkideyi canlandırmak için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar yukarıdaki gibidir.
Orkide Camın Önüne Konulur Mu?
Orkidenizin sağlıklı bir şekilde yetişmesi için uygun olan koşullardan bahsetmiştik. Orkidenizi konumlandırdığınız cam çok fazla güneş alıyorsa daha gölgelik olan pencere kenarlarını tercih edebilirsiniz. Direkt ışık almayan yerler orkideler için her zaman daha uygundur. Orkidenizi konumlandırabileceğiniz tek alan güneşli bir cam önü ise güneşlikten yardım alabilirsiniz. İnce bir güneşlik sayesinde ışığı filtreleyebilir ve orkideniz için daha uygun bir ortam oluşturabilirsiniz.
Orkidenin Kökleri Işık Görmeli Mi?
Orkidenizin mutlaka hava alan ve aydınlık bir odada olması gerektiğini unutmayın. Orkideler direkt güneş ışığına maruz kalmayı sevmezler. Bu nedenle kuruyabilir ve solabilirler. Aydınlık fakat aynı zamanda gölgeliği bulunan bir alana konumlandırmanız sağlıklı bir yetişme için önemlidir. Köklerinin ve yapraklarının gün içerisinde güneşe fazla maruz kalmasından sakının. Tercih ettiğiniz cephenin hangi saatlerde nasıl ışıkla etki ettiğini gözlemleyerek yer değişikliğine gidebilirsiniz.
Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Olmalı?
Evinize bir orkide almadan önce çiçeğin nasıl bakılması gerektiğiyle alakalı bilgi sahibi olmanız gerekir. Örneğin, orkidelerin güneşten hoşlanmadığını bilmeyerek güneşe koyarsanız muhtemelen kısa sürede ölecektir. Bunun yanı sıra loş bir ortamda bulunması da hiç sağlıklı değildir. Aydınlık bir odada gölge bir alan belirlemek en doğrusudur. Orkide çiçeğinin nasıl sulandığı ve hangi mevsimlerde nasıl bakılması gerektiğiyle alakalı diğer detayları yazımızın devamında öğrenebilirsiniz.
Orkide Nasıl Sulanır?
Orkide çiçekleri diğer birçok çiçek çeşidinde olduğu gibi her gün sulanmayı sevmezler. Bu nedenle haftada 2 defa sulamak yeterli olacaktır. Bu sulama esnasında köklerin çok nemli ve yaş olmamasına dikkat edin. Orkideler sağlıklı büyüyebilmek için biraz kuru köklere ihtiyaç duyarlar. Orkidenizi sulama şekliniz ise diğer çiçeklere göre bir hayli farklı olacaktır.
Orkidenizi çeşmenin altında tutarak toprağın tamamen ıslanmasını sağlayın. Birkaç saniye sonra saksıyı eğerek tüm suyu boşaltın. Bu sayede her yeri nemlendirmiş fakat orkideyi boğmamış olursunuz. Orkideler için uygun ve kabul görülmüş en etkili sulama yöntemi budur.
Orkide Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Orkide için sakı ve toprak hazırlama işlemi de çok önemlidir. Orkideleri yetiştirmek için sıradan bahçe toprakları yeterli gelmeyebilir. Sağlıklı orkidelere sahip olmak için odun kırıntıları, yosun ve ağaç kabukları içeren bir toprak olması önemlidir. Orkideler bu topraklara çok iyi tutunurlar ve çok daha sağlıklı bir şekilde beslenirler. Zengin bir toprakta yetişen orkide diğer orkidelere göre çok daha sağlıklı ve canlı görünecektir.
Kışın Orkide Bakımı
Kışın orkide bakımı diğer mevsimlere göre en zor olanıdır. Bu sebeple kışın orkide bakmaya karar verirseniz birçok noktaya dikkat etmelisiniz. Orkideler soğuğa maruz kaldıklarında ölürler. Bu nedenle satın aldığınız orkideleri eve getirirken çok iyi korumalısınız. Orkideyi konumlandırdığınız oda mutlaka ılık olmalıdır ve pencereden soğuk almamalıdır. Sulama kısmında herhangi bir değişiklik olmadan devam edebilirsiniz. Fakat çok soğu musluk sularının orkideleri hasta edebileceği ihtimalini aklınızdan çıkarmamanızda fayda vardır.
Yazın Orkide Bakımı
Orkide bakımının en kolay geçtiği zaman yaz aylarının gelmesiyle başlar. Orkideler yaz aylarında yapraklarının nemli olmasından ve ılık olmasından hoşlanırlar. Çok fazla soğuk veya çok fazla sıcak ortamlar orkideler için asla uygun değildir. Orkidelerinizi sularken dökme yöntemiyle sulamaya devam etmelisiniz. Bunun yanında orkidelerinizi canlandırmak ve rahat etmelerini sağlamak için fısfıs ile su püskürtebilirsiniz. Bu yaprakları nemli tutacak ve orkidenizin hoşuna gidecektir. Haftada 2 kez olan sulama işlemini çok sıcak olan yaz günlerinde 3 defaya çıkarabilirsiniz.