Sağlık

Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Burun akıntısını geçirmek için buhar banyosu yapılabilir veya üzerine tuz dökülmüş zencefil çiğnenebilir. Burun akıntısı nasıl geçer? Sorusuna yanıt verilirken sıcak bitki çaylarının tüketilebileceği de işaret edilir. Burun akıntısı yaşayan kişilerin gün içerisinde sıvı tüketimine önem vermeleri, alerjen tetikleyicilerden uzak durmaları iyileşme sürecine destek sağlar. Sadece yetişkinler için değil bebekler için de burun akıntısı sorunu oluşması halinde başvurulabilecek doğal yöntemler bulunur.

Burun Akıntısı Nasıl Geçer?
Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Burun Akıntısı Neden Olur?

Burun akıntısı, burun dokularındaki tahriş sebebi ile meydana gelebilir.

Burun akıntısına sebep olan diğer faktörler:

  • Akut Sinüzit,
  • Soğuk algınlığı ve grip,
  • Hormonal değişimler,
  • Sigara dumanı,
  • Astım,
  • Burun polipleri,
  • Kuru hava,
  • Alerji, yüksek tansiyon, depresyon,
  • Burun spreylerinin sık kullanımı,

Bu faktörlere bağlı olarak burun akıntısı oluşabilir.

Sürekli Burun Akıntısı Neden Olur?

Sürekli burun akıntısı, alerjiye bağlı olarak gelişen burun akıntısından farklıdır. Etkileri alerjik reaksiyonlar sonunda oluşan burun akıntısına benzese de daha çok stresten, uzun süreli burun damlası kullanımından veya sürekli tansiyon ilacı kullanımından kaynaklanır. Gebelik döneminde, aşırı fiziksel aktivitenin gerçekleştirildiği soğuk algınlığı rahatsızlık döneminde sürekli burun akıntısı oluşabilir. Bazen hava durumu değişiklikleri, rahatsız edici kokular sürekli tekrar edilen ve kronik hale gelen burun akıntısına ve burun çekme alışkanlığına sebep verebilir.

Burun Akıntısını Ne Durdurur?

Burun akıntısını durdurmak amacıyla sıcak duş alınması önerilir. Yaşanılan ortamda kaliteli havayı hakim kılmak ve nemlendirmek için buhar makinesinin kullanılması, burun akıntısının giderilmesinde etkili olur. Diğer yandan tuz ve su karışımının buruna damla şeklinde uygulanması halinde mukus rahatlıkla çıkarılır ve sonrasında akıntı hafifler.

Burun Akıntısını Durduran Çözelti Tarifi

Burun akıntısını durdurmaya yardımcı çözelti ve tarifi hakkında bilgiler:

  • 3 çay kaşığı iyot içeriği olmayan tuz,
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu,
  • 3/4 lt kaynamış su,
  • Yukarıdaki malzemelerin tümü karıştırılıp, ılındıktan sonra buruna damla şeklinde uygulanır.

İşlem ve hazırlanan çözelti sayesinde burun akıntısı hafifletilir.

Burun Akıntısını Geçiren İlaçlar Neler?

Burun akıntısını gideren ilaçlar, antihistaminik, steroid, dekonjestan içeren çeşitli spreylerdir. Bu spreyler doktor kontrolünde reçete edilir. Kişinin kendi kararları kapsamında ve doktorca belirlenmeyen bir dozda ilaçları kullanması önerilmez.

Sarımsak Burun Akıntısını Geçirir mi?

Sarımsak, antiseptik ve antibakteriyel özellikleri ile burun akıntısını hafifletmekte etkilidir. Bir bardak su içerisinde kaynatılan 3 diş sarımsak ile burun akıntısını giderici bir tarif elde edilir. 3-4 dakika kaynatılan sarımsaklı su üzerine yarım çay kaşığı şeker eklenmelidir. Bu karışım günde bir kez içildiğinde, burun akıntısı hafifletilir.

Zencefil Burun Akıntısını Geçirir mi?

Zencefil burun akıntısını hafifletici etkiye sahiptir. Antitoksik, antiviral, antifungal nitelikleri olan zencefil ile burun akıntısına çözüm olacak doğal bir ürün tarifinin yapımında kullanılır. Taze bir zencefilin kökü kesilerek sıcak su içerisinde demlenmelidir. Demlenen çay ise içerisine biraz bal eklenerek günde 2 kez içilir. Bu yararlı çay burun akıntısını kontrol altına almakta etkilidir.

Burun Akıntısı Nasıl Geçer?
Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Zerdeçal Burun Akıntısını Geçirir mi?

Zerdeçal hem burun akıntısına hem de soğuk algınlığına iyi gelir. Zerdeçal, anti inflamatuar, antioksidan, antibakteriyel, antiviral özelliklere sahiptir. Soğuk algınlığı ile aynı anda burun akıntısı şikayeti olan kişiler bir çay kaşığı toz zerdeçalı 1 bardak sıcak süt ile karıştırarak, gece yatmadan önce tüketebilirler.

Bunun haricinde, bir kap içerisine kaynamış su koyulduktan sonra içerisine toz zencefil eklenerek, suyun buharında nefes almak, burun akıntısına iyi gelir. İşlem hem solumun yollarının rahatlamasına hem de mukusun rahatlıkla atılması ardından akıntının dinmesine yardımcıdır.

Bebeklerde Burun Akıntısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde burun akıntısını hafifletmek için vakit geçirilen ortamda buhar makinesi kullanarak havayı nemlendirmek etkili olur. Bebeğe ılık süt içirilmesi, soğuk algınlığı bulunmuyorsa sıcak duş aldırılması önerilir. Bebeklerde burun akıntısının oluşması halinde yaş kriterine bağlı olarak ıhlamur gibi bitki çayları içirilerek, mukusun rahatlıkla çıkmasına yönelik destek sağlanır.

Burun Akıntısı Geçiren Kafeinsiz Çaylar

Burun akıntısını hafifletmekte etkili olan kafeinsiz çay çeşitleri şunlardır:

  • Ihlamur,
  • Nane limon,
  • Ayvalı ıhlamur,
  • Rezene,
  • Ada çayı,
  • Kuşburnu,
  • Rezene,

Bu kafeinsiz ve doğal bitki çaylarının tüketilmesi halinde burun akıntısı hafifletilir.

Bebeklerde Burun Akıntısı Sebepleri Neler?

Bebeklerde burun akıntısı, alerjiye, soğuk algınlığına, bronşite, üst solumun yolu rahatsızlıklarına, sigara dumanı olan ortamda durmaya bağlı olarak gelişebilir. Bebeklerin burun akıntısını gidermek için doğal yöntemler tercih edilirken, uzman hekime de başvurulmalıdır. Burun akıntısına neden olan ve temelde yatan hastalığın tedavi koşullarından en erken şekilde yararlanmak önemlidir.

Burun Akıntısını Gideren Masaj Nasıl Yapılır?

Burun akıntısını gideren masaj, burun kenarlarına ve göz altına yapılır. Kişi parmak uçları ile burnunun her iki yanına

2 dakika kadar baskı uygular. Ardından aynı işlemi burnunun göze daha yakın olan kenarlarından uygular. Buruna aşağıdan yukarı doğru masaj yapıldıktan sonra, göz altlarına ve alına masaj uygulanmalıdır. Masaj sayesinde burunda rahatlama oluşur.

Burun Akıntısında Tetikleyiciler Nedir?

Alerji temelli bir burun akıntısı sorunu gündemdeyse, akıntı problemini tetikleyici ajanların varlığından söz edilir. Bu tetikleyiciler polenler veya daha farklı etkenler olabilirler. Alerji temelli burun akıntısı oluşumunda uzman doktora başvurulması ve tetikleyici ajanların neler olduğunun öğrenilmesi gerekir. Çünkü akıntının devamını önlemek için tetikleyici faktörlerden uzak durulması önem arz eder.

Kişi sinüzit problemine bağlı olarak burun akıntısı yaşıyorsa, saçların uzun süre ıslak tutulması, şapkasız olarak soğuk havada vakit geçirilmesi halinde burun akıntısında ve baş ağrısında artış yaşanabilir. Olumsuz etkileri yaşamamak için sinüzit sebepli burun akıntısı için negatif etken halinde olan soğuk havadan olabildiğince korunmak gerekir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu