Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?
Gerçek altını, sahtesinden ayırt etmek için yoğunluk testi, renk testi, nitrik asit testi gibi farklı yöntemlerden yararlanılabilir. Gerçek altın nasıl anlaşılır? Sorusu özellikle mücevhere yatırım yapan kişiler tarafından sıkça sorulur. Altının üzerinde yer alan ve altın oranını gösteren resmi damgaların da kontrolünün yapılması gerçekliğin kanıtlanmasında önemlidir.
Altın sahte olması halinde içerisinde diğer metallerinde bulunduğu anlaşılır. Örneğin gümüş-altın karışımından oluşan bir takı, altın ürünü olarak satılıyor ve içinde daha yüksek oranda gümüş bulunuyorsa, bu takının orijinalliğinden söz edilemez. Gerçek altın ile sahte altını ayırt etmeye yarayan diğer yöntemlere yönelik detayları sıralanan alt başlıklarda rahatlıkla bulabilirsiniz.
İçindekiler
- 1 Evdeki Malzemelerle Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?
- 2 Sirke Testi İle Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?
- 3 Renk Testi İle Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?
- 4 Mıknatıs Testi İle Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?
- 5 Sırlanmamış Seramik Testiyle Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?
- 6 Fondöten Testi İle Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?
- 7 Damga İşaretinden Gerçek Altını Anlamak
- 8 Nitrik Asit Testi İle Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?
- 9 Gerçek Beyaz Altın Nasıl Anlaşılır?
Evdeki Malzemelerle Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?
Evdeki malzemeleri kullanarak altının gerçek olup olmadığını anlamak için pratik bir yöntem izlenir. İlk olarak bir sürahi yarısına kadar ılık suyla doldurulur. Test edilecek olan altın kolye veya yüzük, suyun içerisine bırakılır. Gerçek altın yoğun bir metal olduğu için sürahinin dibine kadar batması gerekir. Sürahi dibine batmayan ve suda asılı kalan altın ise taklittir. Taklit altının hafifliği yüzünden suda asılı kalma veya yüzeye çıkma durumları gerçekleşir. İşlem ardından altın takıyı kurulamayıp, bir köşe bekletmek ise test sonucundan emin olmaya yardımcıdır. Gerçek altın su testi ardından kuruyacak ve yüzeyinde her hangi bir değişim olmayacaktır. Ancak taklit altın su ile temas ettikçe kararma yapar ve solma gözlemlenir.
Sirke Testi İle Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?
Sirke testi sayesinde gerçek altını sahte altından ayırt etmek için yapılacaklar:
- Altın mücevher veya altın parçası düz bir yüzeye yerleştirilir.
- Bir damlalık ile yüzeyine bir kaç damla sirke damlatılır.
- Ortalama 15 dakika sonra altın yüzeyinde renk değişimi oluşuyorsa altın sahtedir.
Bu işlem sırasında altın renginde herhangi bir değişim olmaması halinde altının gerçek olduğu anlaşılır.
Renk Testi İle Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?
Renk testiyle altının gerçekliğini anlamak için herhangi bir malzemeden yararlanmak gerekmez. Bu işlem için günlük hayat içinde mücevherin kullanımı sırasında gözlem yapmak yeterlidir. Örneğin parmağa takılan bir altın yüzük, garip bir şekilde parmak üzerinde metalik renkte iz bırakıyorsa, gerçek değildir. Aynı şekilde altın sanılan kolyenin boyunda bıraktığı metalik iz ve aynı andaki kaşıntı hissi, onun sahteliğini kanıtlar. Saf altın, ciltteki ter veya yağ ile reaksiyona girmez. Gümüş veya diğer metaller yeşilimsi, gri izler bırakabilir.
Mıknatıs Testi İle Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?
Mıknatıs testi gerçekleştirmek için metal karışımları çekme gücü olan güçlü bir mıknatıs edinilmesi gerekir.
Ardından izlenecek adımlar:
- Altın düz bir alana koyulur.
- Mıknatıs altına yaklaştırılır.
- Altın normalde manyetik olmayacağından eğer mıknatıs altını çekerse, sahtelikten söz edilir.
Mıknatısın altını çekmesi o altının saf olmadığını gösterir. Bu test normal mıknatıslarla yapılamaz. Bir dekorasyon mağazasından çelik gibi materyalleri çekebilen neodimyum mıknatıs alınması gerekir. Neodimyum mıknatısların büyük boyları kullanılarak külçe veya madeni para formlu altınlarında gerçekliği üzerinde test yapılması mümkündür.
Sırlanmamış Seramik Testiyle Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?
Sırlanmamış seramik parçası ile yapılacak pratik bir test, altının gerçekliğini ölçmek için kullanılır. Yapı market mağazalarından sırlanmamış seramik bir karo parçası rahatlıkla satın alınabilir. Alınan bu karo üzerine ise altın veya altın mücevher yerleştirilir. Altın karo veya plaka üzerinde sürüklendiğinde, karoda çıkan çizik izi siyah renkte ise altın sahtedir. Çıkan çizik izi beyaz tonlarda ise altının gerçek olduğu anlaşılır.
Fondöten Testi İle Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?
Fondöten testi ile sahte altını gerçek altından ayırt etmek amacıyla atılacak adımlar:
- Cilde bir miktar kozmetik fondöten sürülür.
- Fondöten cilt üzerinde kuruduktan sonra, altın takı cilt üzerinde gezdirilir.
- Sahte bir altın, fondöten ile reaksiyona girecek ve yeşil veya siyah çizgileri tende bırakacaktır.
- Aynı yeşil veya siyah renk izleri gerçek bir altının tene sürülmesi halinde oluşmaz.
Damga İşaretinden Gerçek Altını Anlamak
Bir altın veya altın mücevher gerçek ise üzerinde mutlaka resmi bir sayı damgası yer alır. İşaret veya ayar damgası adı verilen semboller genellikle yüzüklerin iç kısımlarında yer alırlar. Bu sayı damgaları, altının yüzde kaç oranda altından oluştuğunu ifade eder. Madeni para veya külçe şeklinde olan altınların ise yüzeylerinde sayı damgaları bulunur. Eskiyen bazı altınlarda ve mücevherlerde ise damga sayısı aşınmış veya silinmiş olabilir. Bu durumda hemen altının sahte olduğu düşünülmemeli ve yüzeyi büyüteç ile incelenmelidir. Tespit yapılamaması halinde damga kuyumculara kontrol edilmelidir.
Nitrik Asit Testi İle Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?
Nitrik asit testi ile altının gerçekliği konusunda bilgi edinmek için altın test kiti adı verilen ürünün elde edilmesi gerekir. Bu kir içerisinde altının cinsine göre kullanılacak olan nitrik asit şişeleri bulunur. Kit içinde yer alan diğer bir araç ise mihenk taşıdır. Sarı ve beyaz altından yapılmış karşılaştırma iğneleri de kit içinde yer alan diğer parçalardır. İnternette satılan bu kit sayesinde nitrik asite sürülen iğne aparatları ile altının yüzeyi küçük şekilde çizilir. İşlem ardında yeşil bir iz altın üzerinde çıkarsa, altının gerçek olmadığı ifade edilir. İşlemi çok daha pratik şekilde kuyumcularda kısa sürede yaptırmak mümkündür.
Gerçek Beyaz Altın Nasıl Anlaşılır?
Gerçek beyaz altını tespit etmek için altın test kiti ile işlem yapmak en net sonucu almakta etkilidir. Nitrik asitin beyaz altın için uygun olan çeşidinin altına uygulanması ardından süt rengi bir reaksiyon ortaya çıkarsa, beyaz altın sahtedir. Çünkü beyaz altın kaplama muhtemelen som gümüş üzerine yapılmıştır. Bu test yine kuyumcularda kısa sürede yaptırılabilir.