İtfaiyeci Nasıl Olunur?
İtfaiyecilerin herkesin bildiği gibi en temel görevi yangın söndürme çalışmalarına doğrudan dahil olmaktır. Ancak bunun ötesinde bazı durumlarda arama kurtarma ve acil yardım işlemlerine de destek verirler. İtfaiyecilik zor, riskli ve tehlikeli bir meslektir. Tecrübe, bilgi ve en önemlisi de cesaret gerektiren bir meslek koludur.
Bazen çok büyük yangınlarla ya da olağandışı durumlarla karşı karşıya kalabilirler. O yüzden itfaiyecilik çok değerli meslekler arasında yer almaktadır. Bu mesleğe dair detayları merak edenler ve itfaiyeci olmak isteyenler yazının devamını okuyarak itfaiyecilik mesleği hakkında şartları, maaşları, görevleri gibi bütün bilinmesi gereken detaylı bilgilere ulaşabilirler.
İçindekiler
- 1 İtfaiyecilerin Görevleri Nelerdir?
- 2 İtfaiyeci Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
- 3 İtfaiyeci Olmak İçin Gereken Genel Şartlar
- 4 İtfaiyeci Olmak İçin Gereken Sağlık Şartları ve Fiziki Şartlar
- 5 İtfaiyecilik İçin Başvuru Nasıl Yapılır?
- 6 İtfaiyecilik Başvurusu İçin Gereken Belge ve Evraklar Nelerdir?
- 7 İtfaiyecilik İçin Yazılı Sınav Nasıl Yapılır?
- 8 İtfaiyecilik İçin Sözlü Sınav Nasıl Yapılır?
- 9 İtfaiyeciler Ne Kadar Maaş Alır?
- 10 İtfaiyecilerin Çalışma Saatleri Nedir?
İtfaiyecilerin Görevleri Nelerdir?
İtfaiyeciler meslekleri gereği çok kritik ve zorluk gerektiren görevlerde rol oynarlar. İtfaiyeci denildiğinde ilk akla gelen yangınların söndürülmesinde görev almalarıdır. Bunun yanı sıra itfaiyeciler farklı görevlere de sahiptirler.
Bu görevler şu şekilde listelenebilir:
- Gelen ihbarlar doğrultusunda ilk yardım sağlamak adına yangın yerine giderler
- Yangına müdahale ederek can ve mal güvenliğini sağlamaya, olası kayıpların önüne geçmeye çalışırlar
- Olay yerinin güvenliğini sağlayarak diğer canlıların zarar görmesini önlemeye çalışırlar
- Yaralı kişilerin zarar görmeyecek şekilde taşınmasını sağlarlar ve acil durumlarda ilk yardım müdahalesinde bulunurlar
- Sel, deprem, fırtına gibi büyük veya küçük çaplı doğal afetler sonucunda arama-kurtarma çalışmalarına katkıda bulunurlar
- Yangınlara karşı önlem alınmasını sağlarlar
- Girilmesi, yaklaşılması tehlikeli veya özel teçhizat gerektirecek bölgelerde mahsur kalmış canlıların kurtarılmasını sağlarlar
Bu görevler yerine getirilirken müdahale sırasında programlı ve planlı şekilde hareket ederler. Büyük yangınlarda veya olağandışı durumlarda itfaiyecilerin yaptıkları her hareket çok kritik bir öneme sahiptir. Böyle durumda soğukkanlı davranmak ve planlı şekilde hareket etmek çok büyük önem arz etmektedir.
İtfaiyeci Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
İtfaiyeci olmak isteyenler tarafından bu mesleğe girebilmek için gereken şartlar merak edilmektedirler. Aşağıda listelenen şartları taşıyan adayların belediyelerin web sitelerini sık sık takip etmesi ve kadro açıldığı anda başvuruda bulunması gereklidir. İtfaiyecilik zor bir meslek olduğu için eğitim, yaş gibi kriterlerin yanı sıra birtakım boy, kilo gibi fiziki şartlar ve bazı sağlık kriterleri de bulunmaktadır. İşte itfaiyeci olabilmek için gerekli olan şartlar genel ve fiziki şartlar olarak aşağıda listelenmiştir
İtfaiyeci Olmak İçin Gereken Genel Şartlar
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- En az lise veya dengi bir okuldan mezun olmuş olmak
- KPSS’den minimum 70 puan almış olmak (KPSS için B grubuna dahil olan KPSSP93 ve KPSSP94 puanlarına sahip olmak gereklidir.)
- Sınavın düzenleneceği tarih itibarıyla 30 yaşı geçmemiş olmak
- Erkek adaylar için askerlikle ilişiğin bulunmaması
- Yüz kızartıcı bir suç işlememiş olmak
- Bir yıldan daha fazla özgürlüğü kısıtlayıcı ceza almamış olmak
- Kamu haklarından mahrum olmamak
İtfaiyeci Olmak İçin Gereken Sağlık Şartları ve Fiziki Şartlar
- Erkek adaylar için en az 167 cm, kadın adaylar için en az 160 cm boy sınırını aşmış olmak
- Boy-kilo endeksine göre eksi veya artı on kilodan fazla kilo farkının olmaması
- Görevini yapmasına engel olacak bir akıl hastalığı veya bedensel bir engeli olmamak
- Sağlık Bakanlığı onaylı tam teşekküllü bir sağlık raporu almak
- Bulaşıcı bir hastalığa sahip olmamak
Kapalı alan, dar alan veya yükseklik gibi çalışma ortamlarında bulunmalarını etkileyecek ve zorlaştıracak benzer fobilere sahip olmamak
İtfaiyecilik İçin Başvuru Nasıl Yapılır?
İtfaiyeci alımları için belediyeler tarafından kadro açılmaktadır. Yukarıda sayılan tüm şartları sağlayan adaylar belediyelerin alımlarını takip ederek açılan kadrolara gerekli belgeleri ibraz ederek başvuruda bulunabilir. Başvurusu onaylanan kişiler belediyenin yazılı ve sözlü sınavlarına çağırılmaktadır. Devlet kuruluşlarının yanı sıra özel kuruluşlar da alım yapmaktadır.
Bu kurumlara başvuru yapılması için istenen en büyük şartlardan biri eğitim düzeyiyle ilgilidir. Bunun için özel kurumlar üniversitelerin sivil savunma ve itfaiyecilik bölümlerinden mezun olma şartı aramaktadırlar. Devlet kuruluşlarında ise üniversitede itfaiyecilik bölümü mezunu olma gibi bir şart aranmamaktadır. Lise mezunu olan ve gerekli diğer şartları sağlayan herkes bölüm şartı aranmadan açılan kadrolara göre başvuruda bulunabilir.
İtfaiyecilik Başvurusu İçin Gereken Belge ve Evraklar Nelerdir?
Adaylardan açılacak kadrolara başvuru sırasında istenebilecek bazı belgeler bulunmaktadır.
Bu belgeler belediyelere göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak şu şekildedir:
- Biyometrik fotoğraf (2 adet)
- Nüfus cüzdanı aslı veya kurum tarafından onaylanmak üzere fotokopisi (1 adet)
- Mezuniyet belgesinin (lise, ön lisans, lisans) aslı veya urum tarafından onaylanmak üzere fotokopisi (1 adet)
- KPSS sonuç belgesinin internet çıktısı (1 adet)
- Sürücü belgesinin aslı veya kurumca onaylanmak üzere fotokopisi (1 adet)
Yazılı sınav konuları arasında Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, mahalli idareler ile ilgili temel mevzuatlar sorulur. Yazılı sınavın toplam puana katkısı %40’tır.
Sözlü sınavda ise adaylar fiziki yeterliliklerinin ölçüldüğü bir sınava tabi tutulurlar. Bu sınav kapsamında tırmanma, koşu, halatla iniş-çıkış yapma gibi birtakım parkurlara yer verilir. Testi bitiren adaylarla sözlü bir mülakat yapılır ve sınav tamamlanır. Fiziki yeterlilik sınavından alınması gereken minimum puan 60’tır. Sözlü sınavın %60’ına göre toplam puan hesaplanır. Bütün aşamaları başarıyla geçen adaylar değerlendirme sonucu kadrolu olarak atanmaya hak kazanır.
İtfaiyeciler Ne Kadar Maaş Alır?
İtfaiyecilerin maaşları derecelerine göre değişiklik gösterir. En düşük itfaiyeci maaşları lise mezunu itfaiye eri için 4559.03 TL olarak belirlenmiştir. Bu miktar önlisans, lisans mezunu ve görev yılı gibi kriterlere göre artmaktadır.
İtfaiyecilerin Çalışma Saatleri Nedir?
İtfaiyeler hafta sonları ve resmi tatiller de dahil olmak üzere 7/24 kesintisiz olarak çalışırlar. İtfaiyeciler 12 saatlik çalışma süresinin ardından 48 saat ara verirler.