E-Devlet Soy İsim Değiştirme
E-devlet; bireysel olarak her insanın sahip olabileceği, devlet eliyle yürütülen işlemlerden bazılarının yapılabileceği, resmi işlemlerin denetlenebileceği ve birçok alanda olanak sunan bir devlet sayfasıdır. E-devlet üzerinden yapılabilecek çok sayıda işlem olurken, bazı resmi işlemlerinse e-devlet üzerinden sağlanamadığı ve ilgili kurumların denetlemesi sonucunda alınacak karara bağlı olarak e-devlete yansıtılması mümkündür.
Soy isim değiştirme durumunda e-devletten yapılabilecek işlemlerin sınırlarını anlamak ve bu işlemleri yapabilmek amacıyla; e-devlet soy isim değiştirme mümkün mü, soy isim değiştirilirken gerekenler ve soy isim hangi durumlarda e-devletten otomatik olarak değiştirilebilir, başlıklarının da anlaşılması gerekecektir.
İçindekiler
- 1 E-Devlet Soy İsim Değiştirme Yapılabilir Mi?
- 2 E-Devlet Soy İsim Değiştirme Hangi Durumlarda Yapılır?
- 3 E-Devlet Soy İsim Değiştirme Hangi Durumlarda Yapılamaz?
- 4 E-Devlet Soy İsim Değiştirme İçin Gerekenler Nelerdir?
- 5 E-Devlet Soy İsim Değiştirme Nasıl Yapılır?
- 6 E-Devlet Soy İsim Değiştirme Kimler Tarafından Yapılabilir?
E-Devlet Soy İsim Değiştirme Yapılabilir Mi?
Soy isim, bireylerin kayıtlı oldukları aile kütükleriyle alakalı olarak insanlara verilen isimlendirmelerdir. Aile yapılanması ise nüfus işlemlerinde denetlendiği için, her bireyin kayıtlı olduğu kütük ve sahip olduğu soy isim büyük önem teşkil eder. Bu sebeple, soy isim değişikliğinin her mecra üzerinden yapılamadığı bilinmelidir.
Ancak e-devletin yasal bir araç olması ve resmi işlemlerin hızlandırılması amacıyla gerçekleştirilebiliyor olmasından dolayı, e- devlet üzerinden soy ismi değişikliği yapılabileceği düşünebilir. Bunun yanı sıra, soy ismi değişikliği her durumda ve kontrolsüz olarak değiştirilemediği için e-devlet üzerinden de kısıtlı durumlarda soy ismi değişikliği yapılabilecektir.
E-Devlet Soy İsim Değiştirme Hangi Durumlarda Yapılır?
E-devletten yapılacak soy isim değiştirme işlemi, bazı durumlarda otomatik olarak bazı durumlarda da manuel olarak yapılabilir.
Genel olarak e-devlet üzerinden soy isim değiştirme yapılabilecek durumlarsa şöyledir:
- Evlenme ve boşanma durumlarıyla kütüğün taşınması esnasında
- Resmi olarak soy isim değiştirme kararı alındığı durumda
- Devlet tarafından koruma altına alınan ve bu nedenden dolayı soy isminin değiştirilmesi gereken insanlar için alınacak kararlardan sonra
- Gizli görevler için yapılacak isim ve soy isim değişikliğine yönelik karara varıldığı durumlarda
Olacak şekilde, birçok ayrı durumda e-devletten soy isim değiştirme talebi oluşturulabilir. Ancak burada karıştırılmaması gereken en büyük unsur, e-devlet üzerinden soy isim değiştirmenin yalnızca talep şeklinde yapılabileceğidir. Doğrudan isim değiştirmenin yapılması mümkün değildir.
E-Devlet Soy İsim Değiştirme Hangi Durumlarda Yapılamaz?
E-devlet, soy isimlerine yönelik olarak yapılabilecek taleplerin değerlendirildiği ve ilgili kurumlara yönlendirmenin sağlandığı bir alandır. Ancak bazı durumlar mevzu bahis olduğu zaman soy isim değişikliği yapılamayacaktır.
Bu durumlar:
- Kişisel olarak istek oluştuğunda ve soy isim değişikliği için geçerli bir neden olmadığı zamanlarda
- Evlilik durumu gündeme gelmiş olmasına rağmen resmi nikah kıyılması kesinleşmediği durumda
- Mahkeme kararı olmadığı ve soy isim değişikliği talebinin kesin olarak reddedilmiş olduğu durumlarda
- Koruma kararı olmayan, herhangi bir gizli görevi bulunmayan ve bireysel olarak soy isim değişikliği bulunmayan devlet memurluğunda
Soy isim değişikliğinin yapılamayacak olduğu kesin olarak bilinmelidir.
E-Devlet Soy İsim Değiştirme İçin Gerekenler Nelerdir?
E-devlet üzerinden soy isim değiştirme işlemleri, değişikliğe yönelik talebin sistem üzerine işlenmesi şeklinde gerçekleşir. Bu işlemde gerekenlerin başında, ilk olarak PTT şubelerinden alınması gereken e-devlet şifresinin temin edilmiş olması gerekecektir.
On sekiz yaşını doldurmuş olan her Türk vatandaşı için bu şifre kolay bir şekilde veriliyorken, on sekiz yaş altındaki bireylerin vasi konumunda bulunan kişiler için e-devlet şifresinin temin edilmesi lazımdır. E-devlet şifresi ve kimlik numarasının yanı sıra; internet bağlantısı olanağı olan ve işlem yapılabilen akıllı bir cihazın, internet ağ bağlantısının ve geçerli bir soy isim değiştirme talebi nedeninin bulunması gerekir.
E-Devlet Soy İsim Değiştirme Nasıl Yapılır?
E-devlet üzerindeki soy isim değiştirme işlemleri, bazı işlemlerde otomatik bir şekilde sistem güncellemesi ile yapılırken; bazı durumlarda değişiklik talebi olan bireyin sistem üzerinden talep oluşturması sonrasında yapılır. Otomatik olarak soy isim değişikliği olduğu zaman (Evlenme, boşanma, gizli görev edinme ve zorunda kalınarak korunma kararı alınan durumlarda) e-devlet üzerinde devletin oluşturmuş olduğu özel nüfus kütüklerine kayıt sağlanır.
Bu kayıtlar gizli tutuluyorken, soy isim değişikliği sonrasında verilen adın sistem üzerine kendiliğinden kaydedildiği görülür. Sayfanın yenilenmesi veya e-devlet üzerinden çıkışın sağlanarak hesaba yeniden girilmesi durumunda soy isim değişikliğinin fark edilmesi mümkündür. Bireysel olarak soy isim değişikliği talebinde, e devlet kanalına giriş yapılır. Kanal üzerinde açılan sayfanın orta kısmında yer alan arama motoruna ‘Soy isim değiştirme talebi’ yazılır ve çıkan sayfalar içerisinden nüfus müdürlüğüyle bağlantılı olan sekmeye geçilir.
Sekme içerisindeki boş alanlardan zorunlu olanları eksiksiz olarak doldurulur ve ‘başvuruyu onayla’ kutucuğu işaretlenir. İşaretleme sonrasında görüntülenen ‘Başvurunuz alınmıştır.’ ibaresinden sonra, yaklaşık olarak beş ile on dört iş günü içerisinde denetlenme süreci devam eder ve sonuçlanma yapılır.
Belirtilen sürelerin hemen sonrasında, e-devlet üzerinden yine aynı adımların izlenmesi sağlanır ve ‘Başvuru sonucunu görüntüle’ alanının bulunması gerçekleştirilir. Açılan sonuç sayfasında; başvuru sonucunun olumlu veya olumsuz olduğu, olumlu olması halinde değişikliğin ne zaman gerçekleşebileceği, değişiklik için gereken evrakların neler olduğu, gibi bilgilendirmelere ulaşılabilecek ve e-devlet üzerinden soy isim üzerinde değişiklik yapılabilecektir.
E-Devlet Soy İsim Değiştirme Kimler Tarafından Yapılabilir?
E-devlet aracılığıyla soy isim değiştirme, geçerli nedenleri olan insanların yanında genel olarak kütüğü üzerine alan insanlar için sağlanabilir. Özellikle aile olarak soy isim değişikliği yapılacağı zaman, babanın soy isim değişikliğine onay verilmesi gerekir.
Çünkü babanın soy isminin değişmesi durumunda, çocukları ve diğer tüm alt soyları ve eşi için de soy isim değişikliği otomatik olarak gerçekleşecektir. Buna ek olarak boşanmış olan kadınlar doğrudan babalarının kütük kayıtlarına dahil oldukları için, e-devletten talep oluşturma gereği duymayacaklardır. Bu kıstaslar içerisinde, devletin geçerli saymış olduğu nedenler içerisindeki her reşit insan soy isim değiştirme yapabilecektir.