Meditasyon ve Farkındalık Arasındaki Bağlantı Nedir?
Farkındalık ve meditasyon son dönemlerde oldukça popüler olan iki konu olarak tartışılıyor. Farkındalık ve meditasyon arasındaki bağlantı çok güçlü olsa da ikisi aynı anlama gelen terimler değildir. Meditasyon daha çok kişinin zihnini rahatlatıp gevşetmesi eylemi üzerinde açıklanırken, farkındalık meditasyon yöntemi ile geliştirilen bir olgudur diyebiliriz. Bu yazıda meditasyon ve farkındalık arasındaki bağlantı nasıldır, bu konuyu detaylı bir şekilde aktaracağız.
İçindekiler
- 1 Meditasyon Tam Olarak Nedir?
- 2 Etkili Bir Meditasyon Nasıl Yapılır?
- 3 Farkındalık Nedir ve Meditasyon İle Bağlantısı Nedir?
- 4 Farkındalık Meditasyonu Nedir ve Kapsamı Nelerdir?
- 5 Farkındalığı Nasıl Geliştirebiliriz?
- 6 Farkındalık Etkili Meditasyon Nasıl Olur?
- 7 Meditasyonun Günlük Yaşamdaki Etkileri Nelerdir?
- 8 Farkındalık ve Meditasyonun Anksiyete Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Meditasyon Tam Olarak Nedir?
Günlük hayatta zihnimizi ve bedenimizi yoran birçok stres faktörü bulunuyor. Okulda, iş hayatında, sosyal hayatta vb. birçok yerde karşı karşıya kaldığımız stres faktörleri hem bedensel hem de ruhsal olarak yorgun hissetmemize sebep olabiliyor.
Meditasyon, bilimsel olarak bedensel, ruhsal ve zihinsel dinlenme ve fayda bulma etkinliği olarak tanımlanabilir. Kişiler, meditasyon ile öz farkındalıklarını arttırmanın yanı sıra huzur, sakinlik ve dinginlik hallerini de kazanırlar. Meditasyon, dini bir inanç değildir. Zihni ve bedeni yorucu faktörlerden sıyırarak iç huzuru ve faydayı bulma eylemini ifade eder.
Etkili Bir Meditasyon Nasıl Yapılır?
Meditasyon yapmanın birçok faydası bulunuyor. Özellikle eskiye oranla stres faktörlerinin kişiyi çok daha fazla etkilediği ve kişinin çok fazla maruz kaldığı bu dönemlerde meditasyon yapmak büyük bir fayda sağlıyor. Peki, meditasyon nasıl yapılır?
Meditasyon yaparken şu noktalara dikkat etmek ve onları noktaları uygulamak gerekir;
- Odaklanma sorunu yaşatmayacak sakin bir ortamda yapılmalıdır.
- Rahatsızlık hissi vermeyecek, rahat kıyafetler tercih edilmelidir.
- Devam edilecek pozisyona göre esneme hareketleri yapılmalıdır.
- Zihni boşaltmak için herhangi bir şeye odaklanıp buna devam etmek gerekir.
- Mantra tekrarı yaparak derin bilinç düzeyine geçilmeye alışılmalıdır. Mantra, sürekli tekrar edilen ses, kelime veya cümlelerdir.
- Zihni olmaktan keyif alınacak bir yer hayal ederek canlandırmak gerekir. Bu meditasyonun önemli bir parçasıdır.
Bu şekilde gerçekleştirilen meditasyon eylemi kişiyi rahatlatarak öz farkındalığını arttırır. Bu noktada meditasyon ve farkındalık arasındaki bağlantı çok daha net açıklanabilir.
Farkındalık Nedir ve Meditasyon İle Bağlantısı Nedir?
Meditasyon kişinin yüksek bilinç düzeyine ulaşmasında etkili olduğu için farkındalık kazanmasına ortam hazırlayan yoldur. Meditasyon ve farkındalık arasındaki bağlantı bu şekilde açıklanabilir. Farkındalık; etrafınızda gelişen olayları fark etmek, o anda kalarak o anı yaşamak, o anın bilincinde olmak gibi tanımlanabilir. Günlük yaşamda yaptığımız işe yada gelişen olaylara odaklanma seviyemiz farkındalık seviyesi ile nitelendirilebilir.
Farkındalık Meditasyonu Nedir ve Kapsamı Nelerdir?
Farkındalık, ne kadar dikkatli olduğumuz ve ne kadar odaklanabildiğimiz yeteneği ile ilgilidir. Farkındalık meditasyonunda dikkati belirli bir noktada odaklayabilme eylemi gerçekleştirilir. Bu esnada beden ile zihin arasındaki bilinç düzeyi farkındalığını arttırma pratikleri yapılır. Farkındalık meditasyon; vipassana meditasyon, transandantal meditasyon gibi farklı türdeki meditasyon teknikleri ile de uygulanır.
Farkındalığı Nasıl Geliştirebiliriz?
İnsanların gün içerisindeki yapması gereken sorumlulukları onların anda kalmasını da zorlaştırıyor. Dolayısı ile böyle bir döngüde odaklanmak için özel bir çaba gerekebiliyor. Odaklanma yeteneğini arttırmak ve bilinç üzerindeki etkisini doğrudan yansıtabilmek için farkındalık meditasyonu yapılabilir.
Farkındalığı geliştirmede atılabilecek en önemli adım kişinin vücudu ile bağlantıda kalmasıdır. Bu bağlantıyı sağlamada en iyi yapılacak şey meditasyon veya yoga gibi pratiklerdir. Meditasyon ile kaydedilen aşama odaklanmada doğrusal bir artış yaşanmasını sağlar. Bu şekilde farkındalığın gelişmesine katkıda bulunulabilir.
Farkındalık Etkili Meditasyon Nasıl Olur?
Farkındalık için meditasyonlarda öncelikle odaklanmak için bir nokta belirlenir. Bu nokta mantra tekniği olabileceği gibi herhangi bir düşünce ya da obje de olabilir. Odaklanma olayını gerçekleştirirken zihindeki düşünce karmaşası durulmaya ve sakinleşmeye başlar. Zihindeki düşünce akışı yavaşladığında daha yoğun bir şekilde düşünebilme imkanı doğar.
Yeni başlayan kişilerde odaklanma süresi kısa ve odaklanma eylemi çok daha zor olabilir. Odaklanmak için devam edildiğinde ve tekrarlandığında bu süre daha da artarak etkili bir meditasyon gerçekleştirilebilir. Bireysel meditasyonların yanı sıra meditasyonlarınızı topluluk ile de yapabilirsiniz.
Meditasyonun Günlük Yaşamdaki Etkileri Nelerdir?
Meditasyon direkt olarak kişinin stres seviyesini ele alır. Stres, kişide odak kaybına neden olur. Mental ve fiziksel anamdaki yorgunluğun birçok sebebi stres ile açıklanabilir. Meditasyon ile arttırılan farkındalık seviyesi stresin azalmasına yardımcı olur.
Bu noktada günlük yaşamda meditasyonun sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilir;
- Daha huzurlu ve dingin bir ruh haline sahip olunur.
- Karar alma ve karar verme mekanizması daha hızlı çalışır.
- Sorunlar daha etkili bir şekilde çözülür.
- Odaklanma seviyesi artar.
- Kaygı bozukluklarının ve stresin önüne geçilir.
- Strese bağlı yorgunluk minimize edilir.
- Öz farkındalık duygusu daha çok gelişir.
- Sosyal yaşamda, iş hayatında veya akademik yaşamda başarı artışı gözlenir.
- Bilinç düzeyi ve beyin kapasitesinde artış gözlenir.
Bu ve daha birçok faydası ile meditasyonun kişiler üzerindeki etkisi tartışılmazdır. Yaşam kalitesini arttırarak stres faktörlerini azaltır. Daha güçlü kişilik özelliklerine sahip olmak için katkı sağlar.
Farkındalık ve Meditasyonun Anksiyete Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Anksiyete, kontrol etmekte zorlanılan bir tür kaygı bozukluğudur. Farkındalık meditasyonu ile ruhsal gelişim üzerinde çok fazla gelişme kaydedilebilir. Meditasyonun asıl amacı odaklanmayı arttırarak odaklanmayı sağlamak ve stresi kontrol altına almak olduğu için anksiyete tedavisinde büyük fayda sağlar. Anksiyetede kişinin birçok sebepten kaygı duyabileceği nedenler olabilir. Farkındalığı yüksek olan kişilerde kaygı daha kontrollü ve daha bilinçli olacağından anksiyete ile çok daha kolay savaşılabilir.
Anksiyetede psikoteknik ve ilaçla tedavi yöntemleri uygulansa da herkes için bu tedavi yöntemleri etkili olmayabilir. Bu esnada devreye meditasyon, yoga, öz farkındalık için yapılan çeşitli pratikler ve etkinlikler dahil olur. Araştırmalara göre uzmanlar, anksiyete gibi kaygı bozukluğu şikayetlerinde meditasyonun tartışılmaz büyük bir öneme sahip olduğunu belirtiyor.