Bilgisayar Sıcaklığını Ölçmek İçin En İyi Programlar
Bilgisayar kullanıcıların en çok karşılaştığı ve sorun yaşadıkları konulardan biri de ısınma sorunudur. Genellikle hemen hemen herkesin yaşadığı önemli problemlerdendir. Bu ısınma sorununa karşı program kullanarak sıcaklık testlerini yapmak gerekmektedir. Bunun için bilgisayar sıcaklığını ölçmek için en iyi programlar vardır.
İçindekiler
PC Sıcaklık Ölçme Programları
Bilgisayarın ısınması pek çok sorunlara da yol açmaktadır. Sıcaklık değerlerinin yükselmesi sonucu bilgisayar performansını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sorunlar için sıcaklık ölçme programları kullanmak gerekmektedir. Bunun için birçok program yer almaktadır. Bu ısınma sorunlarına karşı şu programlar kullanılabilir:
- SpeedFan
- Hardware Monitor
- Rainmeter
- Paessler PRTG
- HWMonitor
- Core Temp
- AIDA64 Extreme
- HWİNFO
SpeedFan
Basit bir arayüze sahip olan SpeedFan programı ücretsiz olarak kullanıma sunulmuştur. Birçok farklı özelliklere sahiptir. Programı indirip kurduktan sonra bilgisayarın sıcaklık değerleri, voltaj akımları, sabit disk sıcaklığı ve fan hızı değerleri kolayca görüntülenebilmektedir. Aynı zamanda program içerisinde yer alan grafiksel gösterim özelliği ile grafik üzerinden de sıcaklık değerleri takip edilebilmektedir.
SpeedFan programında birçok farklı özellikler de yer almaktadır. Bu özelliklerden biri de fan hızı ayarı yapabilme ve sıcaklık sensörüdür. Fan hızı ayarı özelliği ile bilgisayar fanının hangi sıcaklıkta hangi hızda çalıştığını kolayca görüntülenebilir ve bu değerler düzenlenebilmektedir. Sıcaklık sensörü özelliği ile de hassasiyet değerleri düzenlenebilmektedir.
Hardware Monitor
Hardware Monitor programı kolay ve ücretsiz olarak kullanıcılara sunulan bir sıcaklık ölçme programıdır. Hemen hemen birçok işletim sistemini desteklemektedir. Programı kurup çalıştırdıktan sonra arayüzde bilgisayar sıcaklık değerleri, fan hızı değerleri, donanımlara binen yük ve voltaj akımları kolayca görüntülenebilmektedir. Program üzerinden bu değerler kontrol edilerek uygun sıcaklık değerlerde kalması sağlanabilir.
Rainmeter
Bilgisayar sıcaklık ölçme programlardan bir diğeri de Rainmeter. Rainmeter programı ücretsiz olarak kullanıcılara sunulmuştur. Programda aynı zamanda özelleştirilebilir bir arayüz mevcuttur. Programı bilgisayarınıza kurup çalıştırdıktan sonra arayüzde bilgisayar sıcaklık değerleri, RAM sıcaklık değeri, CPU sıcaklık değeri ve diğer aygıtların kullanmış oldukları disk oranı görüntülenebilmektedir.
Rainmeter programının arayüzü isteğe göre de düzenlenebilmektedir. Program içerisinde yer alan birçok tema ile özelleştirilebilir bir kullanım sunulmuştur. Tüm Windows işletim sistemini de desteklemektedir.
Paessler PRTG
Paessler PRTG sıcaklık ölçme programı ücretli bir programdır. Kullanıcılara 30 günlük bir deneme süresi verilmektedir. Deneme süresi bittikten sonra ücretli sürüme yükselterek birçok özelliğe erişilmektedir.
Paessler PRTG programı bilgisayarda yer alan aygıtların sıcaklık değerlerini ve performanslarını ölçtüğü gibi, aynı ağ içerisinde yer alan cihazların da sıcaklık değerlerini göstermektedir. Bu özlelik diğer programlardan ayıran bir özelliktir. Genellikle bu özelliği ile tercih edilen bir programdır. Aynı zamanda sıcaklık test sonuçlarını da detaylı şekilde kullanıcılara sunmaktadır.
HWMonitor
HWMonitor programı bilgisayar sıcaklık değerlerini, fanların durumunu, GPU sıcaklık değerini, voltaj akımlarını ve sabit disk sıcaklık değerini anlık olarak gösteren bir programdır. Bu özelliği ile bilgisayarda yapılan işlemlerden sonra, sıcaklık artışlarının hangi durumlarda yükseldiği rahatlıkla gözlemlenebilir.
HWMonitor programını kurup çalıştırdıktan sonra arayüzde, bilgisayar donanımlarının minimum ve maksimum sıcaklık değerlerini göstermektedir. Her donanımın o an ne durumda olduğu da gözlemlenebilmektedir.
Core Temp
Bir diğer sıcaklık ölçme programlarından olan Core Temp programı, işlemcinin çekirdek sıcaklık değerlerini ölçmek için oluşturulan bir programdır. İntel, AMD gibi işlemcilerin çekirdek sıcaklık değerleri ölçülebilmektedir. Aynı zamanda bu program ile işlemciye binen yük de gözlemlenebilmektedir.
Core Temp programının en farklı özelliklerinden biri de mobil uygulamasının da mevcut olmasıdır. Android cihazlarda mobil uygulamayı Google Play Store’ den indirip, çalışır olarak bırakılan bir bilgisayarın sıcaklık değerleri uzaktan kontrol edilebilmektedir. Anlık olarak işlemci çekirdeğine binen yük ve sıcaklık değerleri de uzaktan mobil uygulama sayesinde takip edilebilme imkanı sunulmuştur. Bu özellik ile diğer programlardan daha çok tercih edilen bir programdır.
AIDA64 Extreme
AIDA64 Extreme programı ücretli olarak kullanıcılara sunulan bir programdır. Aynı zamanda 30 günlük deneme süresi de kullanıcılara sunulmaktadır. Bu program birçok sıcaklık sensörü ile uyumlu olarak çalışmaktadır. Birçok ekran üzerinden aygıtların sıcaklık değerleri ve performansları gözlemlenebilmektedir.
AIDA64 Extreme programı daha çok profesyonel kullanıcılar tarafından tercih edilen bir programdır. Program üzerinde verileri detaylı bir şekilde sunmaktadır. Bilgisayar sıcaklık değerleri ve performansının yanı sıra bilgisayarın her bir yazılımının ve donanımlarının da değerlerini göstermektedir.
HWİNFO
HWİNFO programı ücretsiz olarak kullanıcılara sunulmuştur. Bilgisayar sıcaklık değerlerini ölçen ve detaylı olarak sonuçları veren programlardan biridir. Program arayüzü biraz karışık gelebilmektedir. Bu karışık görüntü de tamamen detaylı bir veri sunmasıdır. Zamanla kullanımdan sonra alışmak zor değildir. Detaylı bir şekilde sonuç elde etmek isteyenler tarafından tercih edilen bir programdır.
HWİNFO programını kurup çalıştırdıktan sonra arayüzde bilgisayar sıcaklık değerleri, anakart sıcaklık değeri, GPU sıcaklık değeri, CPU sıcaklık değeri ve diğer aygıtların sıcaklık değerleri gösterilmektedir. Aynı zamanda bilgisayarın tüm aygıtlarının performans değerleri de detaylı bir şekilde gözlemlenebilmektedir. Program üzerinde yer alan grafiksel gösterim seçeneği ile de grafikten takip edilebilmektedir.
Bilgisayarın sıcaklık değerlerini ölçmek için görev yöneticisinden de yararlanılabilir. Bilgisayarda yer alan görev yöneticisine girerek sıcaklık değerleri ölçülebilmektedir. Kullanılacak birçok programdan alınan değer ile yakın sonuçlar vermektedir. Aynı zamanda performans değerleri de görüntülenebilmektedir.
Bunun dışında bilgisayar donanımlarının üretici firmalarının internet adreslerinden de programlar indirilerek sıcaklık ölçümü yapılabilmektedir. Üretici firmaların internet sitelerinden indirilen program ile bilgisayarın GPU ve CPU sıcaklık değerleri ölçülebilir.