Teknolojinin Yıllar Geçtikçe İnsanların Elinden Aldığı Meslekler
Son yüzyılda teknolojik gelişmeler baş döndürücü bir hal aldı. Her geçen gün yeni bir teknoloji çıkarken daha birkaç ay öncesinden çıkan teknolojik ürünler kimi aman erkenden rafa kalkıyor. Teknolojinin yıllar geçtikçe insanların elinden aldığı meslekler sınıfı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Teknoloji her zaman olumlu sonuç vermeyebiliyor. Özellikle savunma alanında yapılan birçok teknoloji insanların hayati riskini daha da artırdığı görünmüştür.
Teknolojik gelişmeler hayatımızın her dönemini yakından etkiliyor. Günlük olarak onlarca elektronik aletler her geçen gün yerini yeni teknolojilere bırakıyor. Bunlardan daha önemlisi ise teknolojinin gelişmesi bazı sektörlerdeki insan gücünü bitirerek yerini almasıdır. Teknoloji bazı iş imkanlarını doğururken bazı iş imkanlarını da bitiriyor.
İçindekiler
Teknolojinin Gelişmesi İle Son Bulan İşler
Teknolojinin gelişmesindeki ana amaç insan hayatının kolaylaşmasıdır. İnsanların hayatlarında gereken şeyleri daha kolay bir şekilde ve daha uygun fiyatlarla sağlayabilmektir. Büyük işletmeler ve fabrikalar için ise daha az insan gücü ile üretim sağlamak amacıyla teknoloji kullanılır. Teknolojinin gelişmesi ile yok olan bazı meslekler şunlardır;
- Fare avcılığı
- Uyandırma hizmeti
- Lamba yakıcılığı mesleği
- Okuyuculuk mesleği
- Mezar kazıcılığı mesleği
- Bowling lobutu dizici işçiliği
- Uçak dinleyicileri
- Buz kesiciliği işçiliği
- Telefon santrali işçiliği
- Tomruk İşçiliği
- Sülük toplama işçiliği
- Asansör görevlisi
- Banka veznecileri
- Fabrika işçiliği
- Lağım işçiliği
Yukarıda bazıları yazılı olan işlerde çalışan milyonlarca işçi teknolojinin hızlı gelişmesi sonucunda işlerini robotlara ve makinelere kaptırarak işsiz kaldılar ve farklı sektörlere yöneldiler. Bu işlerin makinelere geçmesinin en büyük nedeni ise makineler daha az maliyetli ve hata riski en az olmasıdır.
Uyandırma Hizmeti
Şimdilerde akıllı cep telefonu ve çalar saatler sayesinde günün istediğimiz saatinde uyandırma işlemini yapabiliyoruz. Üstelik bu iş için ekstra bir ücret de vermiyoruz. Yapmamız gereken cep telefonundan istediğimiz saati seçerek alarmı ayarlamak oluyor. Hem de istediğimiz müzik ile kalkabiliyoruz. Fakat çalar saatin ve cep telefonun icadından önce bu işleri insanlar belli bir ücret karşılığı yapıyordu. Saat kaçta uyanmak istiyorsanız o insanlara söylüyordunuz. Onlar da tam o saatte sizi uyandırıyorlardı. Bu uyandırma işlemini genelde uzun sopalarla veya sapanlarla cama vurarak yapıyorlardı.
Lamba Yakıcılığı Mesleği
Büyük şehirlerde binlerce sokak lambası bulunuyor. Bu lambalar akşam karanlığında tüm şehrin sokaklarını aydınlatıyor. Şimdilerde saat ve aydınlık sensörleri yardımı ile karanlık çökmeden otomatik bir şekilde yanan lambalar eski yıllarda insan eliyle yanıyordu. Hatta bu lambalar elektrikli de değildi. Gaz yağı ile yanan bu lambalar akşam olunca bir görevli tarafından sırayla yanıyordu. Ellerinde uzun bir çubuk ile ateş lambaya götürülüyor ve lamba yanarak etrafı aydınlatıyordu. Bu lambalar gece geç saatlerde gaz yağı biterek sönüyordu. Gaz yağını değiştirmek te yine bu işçilere düşüyordu.
Mezar Kazıcılığı İşçileri
Günümüzde son model ve her ihtiyaca göre arazi makineleri bulunuyor. Bu makineler genellikle kazı işlerinde kullanılan çeşitli güçlerdeki bu araçlar genel olarak inşaat sektöründe ve madenlerde kullanılıyor. Şehir şebeke kazıcılığında da kullanılan makineler mezar kazıcılığı için üretilmeseler bile bu mesleği bitirmek için yeterli oldular. Eski yıllarda ölen birinin kabri insan eliyle açılırdı. Her şehirde bu işleri yapmak için mezar işçileri bulunurdu. Fakat teknolojinin gelişmesi onlarında işlerini elinden aldı.
Uçak Dinleyiciler
Özellikle birinci ve ikinci dünya savaşlarında düşman uçaklarının geldiğini anlamak için kulağı iyi duyan işçiler sürekli gök yüzünü dinler tehlike anında herkesi uyarırdı. Bu iş özellikle savaşa katılan ülkelerde iyi bir sektör haline de gelmişti. Bu işçiler sayesinde hazırlıksız yakalanmaktan kurtulan birlikler zayiat vermekten de kurtuluyordu. Fakat savunma teknolojisindeki gelişmeler sayesinde bu iş kolu biterek yerini modern radar sistemlerine bıraktı. Bu teknoloji sayesinde yaklaşan uçaklar an ve an takip ediliyor oldu.
Buz Kesiciler
Buzdolapları, derin dondurucular icat edilmeden önceki yıllarda insanlar yiyeceklerini buz kütleleri içerisinde muhafaza ediyordu. Bu buzlar sayesinde yiyecekleri taze bir şekilde kalması sağlanıyordu. Kimisi bu buzları kendi imkanları ile tedarik etse de bu işleri de yapan kişiler vardı. Özellikle kalın buz tabakası olan göllerde testere yardımı ile buzlar kütleler halinde kesilerek satılıyordu. Bu şekilde mevsimlikte olsa bir gelir kaynağı olan meslek teknolojinin karşısında duramayarak tarihe karıştı.
Banka Vezne Memurları
Günümüzde para sayma makineleri sayesinde milyonlarca lira dakikalar içinde sayılıyor. Hatta bu makineler sayesinde paranın sahte olup olmadığı bile anlaşılıyor. Fakat bu makinelerin icat edilmeden önceki dönemde bu işi vezne memurları yapıyordu. Bu memurlar bankaya gelen parayı günler süren mesai sonunda sayarak tespit ediyordu. Yine bankadan çıkan paranın saymasını da bu memurlar yapıyordu.
Fabrika İşçileri
Fabrikalarda hala işçiler çalışsa da eskiye nazaran daha azdır. Çünkü eski yıllarda makineler ve robotlar yoktu. Bunların yerine sadece insan gücü ile üretim sağlanıyordu. Fakat teknolojinin gelişmesi ile üretim bantları ve devasa makineler insan gücünün önüne geçerek insan gücünü büyük bir çoğunlukla azalttı. Fabrika işçiliği eskiye göre büyük bir düşüş yaşarken üretim maliyeleri de aynı doğrultuda azaldı. Bu günlerde hala yeni robot ve makinelerle insan gücünü azaltmak için çeşitli makineler yapılıyor.
Teknolojinin Gelişmesi İle Gelişen Meslekler
Teknolojinin gelişmesi onlarca mesleği bitirirken bazı mesleklerin doğmasına neden oldu. Bu mesleklerden bazıları şunlardır;
- Web tasarımcılığı
- Bilgi güvenlik analizi
- Yazılım
- Bilişim hukuk uzmanlığı
- Bilgisayar sistemi yöneticiliği
- Gen terapistliği
- Uzay teknolojileri
- İnternet tasarımcılığı
- Mobil uygulama
Yukarıda bazıları sayılan ve daha düne kadar adını bile duymadığımız onlarca meslek teknolojik gelişmeler sonucunda hayatımıza girdi ve önümüzdeki günlerde ve yıllarda bir çok mesleğin de doğuşuna şahit olacağız.