Sağlık

Günde Kaç Saat Uyumalıyız?

Kaliteli bir uyku insanların kısa ve uzun vadede daha sağlıklı olması için bir gereklilik olarak bilinir. Uyku; gün içerisinde sinir sistemimizde biriken toksik maddelerin sonucu meydana gelen doğal bir olay. Nasıl yemek yemek, su içmek temel bir ihtiyaç ise uyku da aynı şekilde sağlıklı bir yaşamın gerekliliklerindendir. Uyku süresini etkileyen faktörlerin bulunduğu gibi uyku süresi farklı yaş aralıklarında da değişebiliyor. Peki, günde kaç saat uyumalıyız? Bu yazıda konu hakkında detaylı bir şekilde bahsedeceğiz.

Günde Kaç Saat Uyumalıyız?Günde Kaç Saat Uyumalıyız?
Günde Kaç Saat Uyumalıyız?

Günde Kaç Saat Uykuya İhtiyaç Var?

Kaliteli bir uyku kaliteli bir yaşamın olmazsa olmazlarındandır. Vücudun toksik maddelerden arınarak ertesi güne şarj olmuş bir şekilde uyanmak için düzenli ve yeterli miktarda uyumak gerekir. Günde kaç saat uyumak gerektiği sorusu farklı yaş aralıklarında değişkenlik gösteren bir olgudur. Uyku uzunluğunu etkileyen faktörler arasında çalışılan iş, stres seviyesi, yaşanılan bölge, yaş veya genetik faktörler gibi etkenler bulunuyor.

Yapılan araştırmalar 0-4 aylık bebeklerde 14-17 saat arası, 1-2 yaş aralığında 11-14 saat arası, 3-5 yaş aralığındaki çocuklarda 10-13 saat arası ve 6-13 yaş aralığındaki çocuklarda ise 9-11 saat arası uyku süresinin ideal olduğunu belirtiyor. Yaş ilerledikçe ideal uyku süresinde düşüşler gözleniyor. Uzmanlar 14-17 yaş aralığındaki gençler için 8-10 saat, 18-64 yaş aralığında ise en az 7-9 saat uyku süresinin olması gerektiği gibi olduğundan bahsediyorlar. 65 yaş ve üzerindeki insanların 7-8 saat aralığında uyuyarak daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebileceklerinin altını da çiziyorlar.

Uyku Ve Beslenme Düzeni İlişkisi

Yeterli miktarda alınmayan uyku beslenme düzeninde de ciddi etkiler ortaya koyabiliyor. Az uyuyan bireylerde sağlıksız beslenme eğilimi daha fazla görülüyor. Az uyku, kişilerde abur cubur tarzı sağlıksız gıdaların tüketiminin arttırıyor. Araştırmalar; az uyuyan kişilerin vücut kitle indekslerinin ve bel çevresi kalınlığının, ideal uyku süresini tamamlayan ve düzenli uyuyan insanlara göre daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Uyku Düzenini ve Kalitesini Etkileyen Faktörler

Her insanın gereksinim duyduğu uyku miktarını yaş, çalışılan iş, beslenme, cinsiyet, çevresel şartlar, aktivite ve fiziksel durum gibi parametreler şekillendirebilir. Bazen uyku düzeninde yaşanan problemlerin yine bu parametreler ile ilgili olduğunu belirtmek gerekir.

Uyku düzenini ve kalitesini etkileyen faktörlerden şu şekilde bahsedebiliriz;

  • Yaş; uyku evrelerinin farklılık göstermesinde en büyük faktördür. Genç yaşlarda uzun olan uyku süresi ilerleyen yaşlarda kısalır. Yaşlılarda uykuya dalma süresinde de artış gözlenir.
  • Hastalıklar bireyi daha fazla uyumaya iter. Hem fiziksel hem de psikolojik anlamda uykuya ihtiyaç duyulur.
  • Cinsiyet faktörü araştırmalara göre kadınların erkeklerden daha az uyuduğunu ortaya koyması yönünden etkilidir.
  • Alkol ve madde kullanımı ilk başlarda uykuya dalmayı kolaylaştırsa da uzun süreli kullanımı uyku bozukluklarına, REM uyku evresinin kısalmasına neden olur.
  • Emosyonel durum uykuyu doğrudan etkileyen faktörlerden bir diğeridir. Stres seviyesinin yüksekliği kişilerde uykuya dalma güçlüğü, kolay uyanma, uykuların parça parça olmasına sebebiyet verir.
  • Fiziksel aktivite düzenli olarak gerçekleştirildiğinde vücudun yorulmasına sebep olarak uyku düzenini desteklemeye fayda sağlar. Düzenli yapılan egzersizler NREM ve REM uyku evrelerini daha kaliteli hale getirir.
  • Her şeyi etkileyen faktör ise yaşam biçimidir. Yaşam biçiminin stresli, yoğun ya da sakin olması gibi farklı durumlarına göre uyku kalitesi kesinlikle değişkenlik gösterir. Stres düzeyi yüksek yaşama sahip kişilerde uyku problemlerine daha sık rastlanır.

Bu faktörler kişilerin uyku kalitesini başlıca şekillendiren faktörlerdir. İdeal uykunun nasıl olması gerektiği konusunda bu faktörler dikkate alınır.

Fazla Uyku Zararlı Mıdır?

Kişinin gerektiğinden fazla ya da az uyuması öncelikli olarak kalp damar rahatsızlıklarına davetiye çıkarabileceği gibi birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Fazla uyku kişide depresyon, obezite, kaslarda zayıflık, bağışıklığın düşmesi, yüksek kan basıncı, diyabet ve solunum hastalıkları gibi hastalıklara sebep olabiliyor.

Kaliteli Bir Uyku İçin Neler Yapılabilir?

Her gün hemen hemen aynı saatlerde uyuyup uyanarak bir biyolojik saat düzeni oluşturmak gerekir. Düzenli olarak spor yapmak ve beslenme düzenine dikkat ederek aşırı yağlı besinlerden kaçınmak fayda sağlar. Uykudan 3 saat önce kafein içerikli içeceklerin tüketilmemesi gerekir. Uykuya dalmayı kolaylaştırmak adına uyumadan önce tüketilen ılık süt kolay uyumaya yardımcı olur. Yatak odasının ideal ısıda, karanlık, gürültüsüz ve düzenli olması gerekir. Ortopedik olarak rahat bir yatak ve yastık da kaliteli bir uyku için gereklidir.

Dinç Olmak İçin Kaç Saat Uyku Gerekir?

Uzmanlar için 14-64 yaş arası bireylerde ideal uyku süresi 7-8 saat olarak belirtiliyor. 7-8 saatlik süre zarfında dokular kendini yenileyebiliyor, sinir sistemi vücutta biriken toksinleri uzaklaştırabiliyor ve iç organlar bazal metabolizma düzeyinde kendini dinlendirebiliyor. Sağlıklı biri dinç uyanmak için 7-8 saatlik uyku süresini tamamlaması gerekiyor.

Günde Kaç Saat Uyumalıyız?
Günde Kaç Saat Uyumalıyız?

Öğle Uykusunun Önemi

Öğlen kısa bir şekerleme yapmak gün içerisinde daha enerjik hissetmeye yardımcı olur. Öğle uykusunun kısa olması gerekir. Daha uzun yapılan öğle uykuları kişilerin gece için uyku saatlerinde sarkmalara neden olarak tüm uyku düzeninin bozulmasına yol açar. Uyku döngülerine zarar vermeden yapılan kısa öğlen uykuları dinamik bir gün geçirmeye olanak tanır.

Günü Kaçırmamak Gerek

Yeterli uyku alındıktan sonra güne erken başlamak, fazla uyuyarak günü kaçırmamak insanlara daha iyi hissettirir. Pek çok başarılı insanın rutini haline gelen erken uyanma alışkanlığı, günü daha kontrollü bir şekilde planlamadaki en önemli faktördür. Erken başlayarak gün ortasına kadar birçok işinizi halletmiş olursunuz. Enerjinizi doğru kullanmanıza yardımcı olur. Erken uyanma alışkanlığı edinmek için ideal uyku sürenizi hesaba katarak doğru saatte uyumalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu