Google İsmini Nereden Almıştır?
Bilindiği üzere günümüzün en önemli ve detaylı arama motoru Google’dır ve hakkında google ismini nereden almıştır? Gibi sorular sıkça sorulmaktadır. Google’ın ismini, tarihçesini, bu kadar sık tercih ediliyor oluşunun nedenlerini makalenin devamını okuyarak öğrenme şansını bulacaksınız. Elbette tüm bu sırların yanı sıra bilinen birkaç gerçek de vardır o da işini iyi yapan bir kurum oluşudur.
İçindekiler
Google Nedir?
Google, ”googol” sözcüğünün oynanmasıyla ortaya çıkan çevrim içi bilgi dağıtımı, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırım yapılan Amerikalı anonim şirketidir. Günümüzde oldukça tanınması bir yana, bireyler tarafından birçok gereken işte kullanılmaktadır. Dünya çapındaki veri merkezlerinde bir milyondan fazla sunucuda çalıştığı bilinir ve kullanıcı başına yirmi dört petabayt veri düşmektedir. Şirket Orkut, Google Buzz ve Google+ gibi birçok kurumla birlikte çalışarak Gmail servisi gibi çevrimiçi bilgi üretilmesi avantajı sağlar.
Google’ın Tarihçesi
Google’ın günümüzden çok daha eskilerden itibaren kullanıldığı bilinir. Bu sayede güvenilirliği ve kalitesini sürdürmektedir. 1996 Ocak ayında Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi öğrenci olan Larry Page ve Sergey Brin’in projeleriyle başlamıştır. O zamanlar halihazırda başka bir arama motoru olan RandDex kullanılıyordu fakat tüm ihtiyaçları karşılayamıyordu. Daha sonraları ilk adı BackRub olan Google, ortaya çıkmaya başladı. Google’ın ikinci olarak googol olarak adlandırılmasının sebebi ise googol kelimesinin on üzeri yüz anlamına geliyordu. Bu da Google’ın temelde insanlara oldukça üstün bilgiler vermeyi amaçladığının bir göstergesiydi. 4 Eylül 1998’de Google şirketi resmen kurulmuş oldu.
Google’ın Özellikleri
Google, kullanıcılarına son derece iyi bilgiler sunabilen, her nerede bulunursa bulunsun diğer dostlarıyla irtibatta bulunabileceği hizmetler sunar ve sunmaya da devam eder.
Özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Son derece yenilikçi ve teknolojiktir.
- Müşterilerden geri dönüşler alarak düşüncelerini öğrenir.
- İnsanların gelecek teknolojisine ayak uydurmasını sağlar.
- Dijital Atölye, Gmail gibi sistemler ile kariyer anlamında doğru hedefler gerçekleştirilmesine yardımcı olur.
- Google Play, Fotoğraflar, Haritalar, ChromeCast, Çeviri, Arama gibi birden çok ürünleri bulunur.
Bütün bunlar sayesinde hep daha iyi ve teknolojik olanı hedefleyen Google, günümüzde en çok tercih edilen arama motoru olmuştur.
Nasıl Bu Kadar Ünlü Oldu?
Google’ın ünlü olması çok kısa zamanlar içinde gerçekleşen bir durum değildi. Google’ın kurucuları Sergey Brin ve Larry Page, insanlara yardımcı olacak ve doğru bilgiyi hedefleyecek bir arama motoru hedeflerken bu denli ünlü olmasını beklemezdi elbette. Devamında gelişen Google Glass, telefonları Google Nexus ve Google Pixel ve Google Drive gibi ürünler bu denli ünlü olmasının temel etkenleriydi. Çünkü gerçek bilgiye ulaşmanın yanı sıra kullanıcıların bilgilerini de güvenli bir şekilde gelecek döneme aktarmayı hedefliyordu. Örneğin Google Drive sayesinde dosyalar, fotoğraflar ve daha nicesi saklanıp uzun süre hiç silinmeden durabiliyordu.
Google Hakkında Bilinmeyenler
Herkes tarafından son derece iyi bilindiği iddia edilen Google’ın bilinmeyenleri son derece fazladır denebilir. Bu bilinmeyenleri öğrendikten sonra Google hakkındaki konuşmalara rahat bir şekilde katılma şansı yakalayabilirsiniz.
Örneğin bu bilgiler şunlardır:
- İlk adı BackRub’tır.
- Google’ın ikinci adı olan googol kelimesi on üzeri yüz anlamına gelir.
- Google’ın ilk ofisi kiralık bir garajdı. Elbette daha sonraları çok büyük bir ofis haline geldi.
- ”Kendimi şanslı hissediyorum” butonu yüzünden para kaybediyor fakat mümkün olduğunca saklamaya çalışıyor.
- Google aramalarında çok ilginç diller de yer alıyor.
Bu gibi bilinmeyenleri öğrendikçe günümüz popüler arama motoru google hakkında gün geçtikçe daha çok bilgi sahibi olabiliyoruz. İşte bu yüzden her alanda kullanmak mümkün.
Neden Google Tercih Edilmeli?
Google, son derece yenilikçi ve kendine has özellikleri olan bir arama motoru. Diğer aramalardan farkı daha çeşitli dilleri, sistemleri ve yapıları içermesi sayılabileceği gibi teknikleri de olabilir. Örneğin Gmail sayesinde bugün dünyanın başka bir ucundaki kişiye ulaşabiliyor, dosya, fotoğraf ve benzerini tek tuşla gönderebiliyoruz.
Üstelik bu bir dakika bile almıyor. Google görseller yardımıyla merak ettiğimiz bir fotoğrafı diğer fotoğraflar arasından aratabiliyor ve neredeyse kesin sonuçlar edinebiliyoruz. Bu gibi olumlu durumlar nedeniyle bugün Google, geçmişte olduğundan daha fazla dikkat çekebiliyor ve günlük hayatımızın içine dalabiliyor. Gün geçtikçe de kullanmaya devam edeceğimiz bir arama motoru elbette.
Google Nasıl Kullanılır?
Google’da aratacağınız içeriğe bağlı olarak kullanım şekliniz değişkenlik gösterebilir. Örneğin, resim aratmak için Görseller’i, göndermek için Gmail’i ya da saklamak için Google Drive’ı kullanabilirsiniz. İçerik aratmak için ise arama motoru, Youtube’u veya Youtube Music’i kullanabilirsiniz. Kısacası aklınıza gelen her konuda Google’ı tercih edebilmeniz mümkün. Kullanımı ise çok basit. Google arama motorunu açıp dilediğiniz ürünü, fotoğrafı, videoyu ya da dosyayı gönderebilir ya da bu ürünlere ulaşmak için adını yazabilirsiniz. Hiç zaman kaybetmeden öğrenilmesi gereken bilgileri Google sayesinde öğrenebilir, yenilikçi ve teknoloji seven dünyasına giriş yapabilirsiniz. Karşılaştığınız her içerikte elbette ki şaşıracaksınız.
Geçmişteki Google Nasıldı?
Tarihçesini bildiğimiz Google’ın ilk hali elbette günümüzdeki halinden çok farklıydı. Son derece sade tasarımı, günümüzden daha az bilinen özel günleri belli etmesi, görsellikten ve biraz da doğallıktan uzak bir görünümü vardı. Görselleri işleme ve algılama kapasitesi şimdiki kadar kaliteli değildi bu yüzden aramaları gerçekleştirmek son derece uzun zaman alıyordu.
Belki de bu yüzden son halini almasına giden süreçte farkındalık oluştu. Bu farkındalık günümüz Google’ın işleyişini ve yapısını anlamaya bir hayli yardımcı. Her web tarayıcısında kullanabileceğiniz Google arama motorunu günümüz haline getirmek için çok çaba sarf edilmiş olsa gerek. Google’ın ürünleri olmadan işlerimiz bu kadar kolaylaşabilir miydi bilinmez.