Askere Giderken Alınacaklar Listesi
Her Türk genç erkeğin yapmakla yükümlü olduğu vatani göreve askerlik denir. Türkiye Cumhuriyeti tarihi botunca tüm erkeklerin belli yaş aralıklarında yaptıkları askerlik bazıları için büyük kahramanlıklarla dolu hikayelerle doludur. Bazı kahramanların vatani görev uğruna şehit düştüğü bu dönem bir erkeğin yaptığı en önemli vazifedir. Bu vazifeyi her Türk genci büyük bir onurla yerine getirirken askerlik süresi boyunca hayatı boyunca unutamadığı dostluklar da kuruluyor. Askere gidecek olan her genin askere giderken alınacaklar listesi bulunur.
İçindekiler
Askerlik Yaşı ve Celp Dönemi
Bir erkeğin fiziki olarak en verimli olduğu yıl ve hayat koşullarında kişiliğinin oturduğu yıl 20 yaşlarıdır. Bu yaşlar erkeğin bilincinin de yüksek olduğu yaşla olduğu için askerlik yaşı da 20 olarak belirlenmiştir. 20 yaşına gelen her Türk genci askere çağrılır. Eğitimi devam eden gençler bu eğitimi öğrenci belgesiyle ispatlaması ile askerlik görevini eğitimin bitişine kadar ertelerler. Bu erteleme en fazla 28 yaşına kadar olur.
Askerlik erteleme nedenlerinden biri de sağlık nedenidir. Askerlik görevini yerine getiremeyecek hastalığı olanlar bu hastalığı atlatama kadar askerliği erteleniyor. Bu şekilde hastalığı olanlar her yıl aldıkları raporla hastalık durumlarını askerlik şubelerine bildirmelidirler. Türk Silahlı Kuvvetleri her yıl dört dönemde asker toplarlar. Bu dönemlere celp dönemi de denir. Bu celp dönemleri şeklinde askere alınan gençler celp dönemlerine göre farklı birliklerde acemilik birliklerine alınırlar.
Sülüs Belgesinin Alınması
Askerlik çağı gelmiş ve celp dönemini bekleyen asker adayları bağlı bulundukları askerlik şubesinden sülüs belgesini alırlar. Bu aşamada sülüs askerin rehberi niteliğindedir. Sülüs belgesi üzerinde bazı bilgiler yer alır. Bu bilgiler askerliğin ne zaman başlayacağı ve ne zaman biteceği, acemi birlik ve asıl askerlik birliğinin yeri, acemi birliğine gidecek yol masrafı, yol parası ve yol süresi gibi bilgiler bulunur. Bu bilgilerin dışında birliğe teslim olunması tarih de yer alır. Bu belgede yer alan tarih askerlik süresinin resmen başladığı gündür.
Askerlikten Muaf Olanlar
Askerlik görevi her Türk gencinin vatani bir görev olurken bazı istisnai durumlar da bulunur. Bu istisnalar kişinin askerlik görevini yerine getirmesini engelleyici boyutlarda olursa ve vatani görev olan askerlik yapamayacak düzeyde olanlar askerlikten muaf sayılır. Bunlar;
- Askerliği engelleyecek düzeyde hastalığı olanlar
- Askerlik koşullarına göre kanunlarla belirlenen kilonun üzerinde olanlar
- Akli dengesi yerinde olmayanlar
- Doğuştan gelen engelleri olanlar
Askerlik çağına geldiklerinde raporlarla ispatladıkları taktirde askerlikten muaf olurlar. Ve bağlı oldukları askerlik şubesinden muaf belgesi alırlar.
Askerliğin Yapıldığı Yerler
Türkiye’de acemi asker yetiştiren onlarca birlik bulunur. Bu birlikler sınıflarına göre komando, piyade, denizci, havacı ve topçu gibi onlarca farklı asker yetiştirir. 28 günlük askerlik sürecinin ardından acemi birliklerinde asker yemini ederek gerçek asker olanlar kalan askerlik sürelerini yapmak üzere esas birliklerine gönderilir. Bu birlikler her ilde yüzlerce bulunan karakol veya bölüklerdir.
Askerde Sıralı Komutanlar
Askerde acemi birliğinde çeşitli eğitimler bulunur. Bunlardan bazıları sıralı düzen, basit harp taktikleri, askeri disiplin ve sıralı komutanları tanıma dersidir. Bu derslerde bölük çavuşundan başlayıp Genelkurmay başkanına ve Milli Savunma Bakanına kadar sıralı tüm komutanlar tanıtılır. Askerliğe alıştırılan acemi erler bu komutanları tanıyarak daha disiplinli davranmaları beklenir.
Askere Giderken Götürülecek Malzemeler
Her Türk gencinin vatani görevi olan askerliğin ilk bir ayı acemi birliğinde acemi asker olarak geçiyor. Bu süre içerisinde çarşı izni olmadığı gibi acemi birliklerde her bölükte yüzlerce asker aynı bölük içerisinde kalıyor. Bunun için bu bölüklere giderken asker adaylarının yanlarında götürmesi gereken bazı malzemeler bulunur. İşte askere giderken alınacaklar malzemelerden bazıları şunlardır;
- İç çamaşır
- Siyah Terlik
- Mavi renkli havlu
- Banyo çamaşırı
- Tıraş bıçağı
- Tıraş köpüğü
- Tıraş kolonyası
- Koltuk altı jeli
- Sıvı sabun
- Banyo kesesi
- Saç şampuanı
- Diş macunu
- Diş fırçası
- Kulak çubuğu
- Kulak tıkacı
- Tırnak makası
- Nem kremi
- Selpak
- Islak mendil
- Yara bandı
- Burun açıcı sprey
- Vitamin
- Bot boyası
- Silikon taban
- Çamaşır filesi
- Temizleme fırçası
- İğne – iplik
- Bot kilidi
- Dolap kilidi
- Boyundan askılı cüzdan
- Not defteri
- Siyah ve kırmızı tükenmez kalem
- Kol saati
- Kontörlü kart
Yukarıda belirtilen liste askere giden herkesin çantasında olması gereken malzemelerdir. Bu malzemeler askerlik boyunca lazım olan malzemelerdir.
Askerde Birliklerin Verdiği Malzemeler
Askere gittikten sonra acemi askerlere ait oldukları birlikler askerlik süresince kullanacakları malzemeler verirler.
Askerde iştikak diye tanımlanan bu malzemeler şunlardır;
- Askeri parke
- Askeri pantolon
- Askeri gömlek
- Askeri şapka
- Eşofman takımı
- Yazlık veya kışlık bot
- Terlik
- Spor ayakkabı
- Çorap
- Spor çorap
- İç çamaşır
- İçlik
- Fanila
- Atlet
- Eldiven
- Palaska
- Çanta
- Spor şort
- Banyo şortu
- Yüz havlusu
- Banyo havlusu
- Şampuan
- Yüz havlusu
- Banyo havlusu
- Diş macunu
- Diş fırçası
- Tıraş bıçağı
- Tıraş köpüğü
- Nefte
- Kulak tıkacı
- Künye levhası
- Künye zinciri
Askerlik boyunca kullanılacak ürünlerden yukarıda sayılanlar acemi birliğin yapılacağı birlikten tedarik edilir. Bu malzemeler içinde askeri kıyafetler askerlik süresi bittikten sonra teslim edilmelidir.
Askerlik Süresi ve Teskere Alınması
Sülüs belgesinde yazılı olan tarihler askerlik süresi için esas alınan sürelerdir. Bu belgedeki tarihte birliğine teslim olmayan askerler gecikilen süre kadar fazladan askerlik yaparlar. Ayrıca askerlik süresince alınan raporlar kanunda belirtilen gün sayısından fazla olan askerler de yine fazla olan günler kadar askerlik yapar. Askerlik süresini başarılı bir şekilde yerine getiren askerlere teskere belgesi verilir. Bu belge askerliğin bittiğini ve ilişiğinin kesildiğini gösterir. Teskere belgesinde askerin kimlik bilgilerinin yanı sıra askerlik yaptığı birlik bilgileri ve askerlik tarihleri yer alır. Bu belgenin altında askerin bağlı olduğu bölük komutanı ve tabur komutanın imzası ile bölüğün mührü yer alır.