Nasa Dünyanın En Güçlü Roketini Fırlatamadı! İşte Sebebi
NASA (National Aeronauctis and Space Administration), yani Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, uzun yıllardır Ay’a insan taşıma konusunda çalışmalar yapmaktaydı. Hatta bu konu için Dünya’nın en güçlü roketini bile tasarlayan ve üreten NASA, roketi uzaya fırlatamadı. Çünkü yüksek ateşleme testinde başarısız olan Dünya’nın en güçlü roketinin Ay seyahati şimdilik durdurulmuş durumda.
İçindekiler
Dünya’nın En Güçlü Roketi
Bilindiği gibi, Nasa’nın en son Ay seyahati 1972 yılında gerçekleşmişti. Bu tarihten beri de ilk kez olarak Ay seyahati gerçekleştirecek olan astronotlar ve gidecek insanlar bile ayarlanmış durumdaydı. Fakat yakın zaman içerisinde Dünya’nın en güçlü roketinin ay yolculuğuna hazır olup olmadığından emin olmak için yapılan bir test sırasında gerçekleşen ve kötü bir sonuç çıkmadan kontrol altına alınan motor sisteminde oluşan bir sorundan dolayı, Ay yolculuğu biraz gecikmiş durumda. Motor sorunu elbette çalışanları ve bu yolculuğu bekleyenleri biraz üzmüştür.
Çünkü hem maliyet açısından hem de zaman açısından oldukça yüksek miktarlar harcanan bu sistem için NASA, 18 milyar dolar harcamıştır. Roket sisteminin bu kadar donanımlı ve maliyetli olması, roketin uzun ömürlülüğü göz önünde bulundurularak kullanılmıştır. Aksi takdirde, olası bir Ay yolculuğunda, astronotların yaşayabilecekleri her türlü sorun göz önüne alınmış ve buna göre yazılımlardan oluşan bir sistem tasarlanmıştır.
SLS Roketi’nin Önemi
SLS Roketi olarak adlandırılan roket, insanları Ay’a taşıyacak olan ilk roket olma özelliği taşımaktadır. Bu anlamda seyahate verilen isim ise Antik Yunan tanrılarından olan ve ‘Ay Tanrısı’ olarak anılan Artemis’dir. Yolculuğun adının Artemis olması, oldukça anlamlı bir detaydır. Uzun zamandan sonra ilk kez yapılacak olan Ay yolculuğu, herkes için ayrı anlam taşımaktadır.
Dünya’nın en güçlü ve devasa boyutlu roketi olarak bilinen SLS Roketi, Astronotları 1972’den beri ilk kez ay yolculuğu yapmaları için geliştirilmişti. Bu anlamda aradan hem aradan geçen yılların özlemi hem de bütün bu heyecan, motor sorunu ile birlikte bütün ajansı ve meraklılarını üzmüştür. Fakat hala geliştirmelerin devam ettiğini belirten NASA, en yakın zamanda motorun onarılıp güçlenmesini sağlayacak çalışmalar yaptığını belirterek, Ay yolculuğunun gerçekleştirileceğini dile getirdi.
Stennis Uzay Merkezi’nde bir yüksek ateş testine sokulan ve roketin en büyük parçası olarak bilinen SLS çekirdek aşaması aynı zamanda sistemin yapısal omurgası konumundadır. Stennis Uzay Merkezi’nde yüksek ateş testine sokulan roketin en önemli parçası, bu kritik testte maalesef motorlarda oluşan bir sorun nedeni ile başarısız oldu.
SLS Roketi’nin Bölümleri
SLS Roketi (Uzay Fırlatma Sistemi), beş ana bölüm olarak tasarlanan bir mega rokettir. Bu roketin en önemli bölümü ve yapıtaşı çekirdek aşaması olarak NASA tarafından belirtilmiştir. Diğer bölümler ise; 537.000 galonluk (İki Milyon Litrelik) sıvı hidrojen deposu, Dört RS-25 motoru, aynı zamanda sıvı oksijen için de ayarlanan 196.000 galonluk yani 742.000 litrelik bir depo ile birlikte diğer alt bölümlerden oluşan beş ana bölüm, roketin tamamını kapsamaktadır.
NASA’dan Basın Toplantısı
Gerçekleştirilen yüksek ateş testinden sonra NASA Yöneticisi olan Jim Bridenstine, bir basın toplantısı yapmıştır. Bu basın toplantısında, mega bir roketin test başladığında deprem oluyormuş gibi bir etki yarattığını ve ayrıca bunun muhteşem olduğunu belirtti. Ay’a en son gidildiğinde tarihin 1972’yi göstermesinden bahseden ve bu kadar uzun bir zaman geçtikten sonra ellerinde bir roketin olduğunun bilinmesinin de büyük bir sevinç yarattığını dile getirmiştir. Bu roketin, şu anda Dünya gezegeninde bulunan insanları Ay’a götürebilecek olan tek roket olduğunu söyleyen Bridenstine, roketin dört RS-25 motorunu ateşleyebildiğini de sevinçle anlatmıştır.
Dünya’nın En Güçlü Roketi’nin Başarısız Olmasının Nedenleri
Uzun bir zaman sonra, insanları Ay’a götürebilecek bir roket yapılması heyecan verici. Fakat bu roketin yapılan en kritik testte başarısız olması birçok kişiyi üzmüştür. Stennis Uzay Merkezi’nde yapılan ve en kritik test olarak dile getirilen yüksek ateşleme testinde motorun birinci dakikada çekirdeğin kapatılması için bir komut göndermesi bir sorun olduğunun göstergesiydi.
Motor kontrolörünün bu komutu gönderdikten çok kısa bir süre sonra ana bileşen arızası hakkında bir uyarı yani MFC vermesi, ajans çalışanlarını bir hayli endişelendirmiştir. Bununla birlikte NASA Yöneticisi olan Jim Bridenstine’nin yaptığı açıklamada; buraya kadar gelinmesi bile büyük bir iş ve özveri sonucu olduğunu gösterdiğini; aynı zamanda bunun uzay yolculuğu yapmak için büyük bir ilerleme kaydedildiğini gösterdiğini ve yakın zamanda Ay Seyahati’nin yani ‘Artemis Uzay Yolculuğu’nun gerçekleştireceğini ile getirerek ne kadar sevinçli ve gururlu olduklarını belirtti.
SLS Roketi’nin 8 dakika çalışacak şekilde ayarlanması ve daha ilk dakikadan, çekirdek aşamasına bir uyarı göndermesi sistemin doğru çalıştığının bir sonucu olarak görülmektedir. Bu roketin, yüksek ateşleme denemesi; aslında fırlatılma esnası için bir deneme olarak ayarlanmıştı. Fakat motorda çıkan ana bileşen arızası ile birlikte denemenin çabuk sonlandırmak durumunda bırakılmasını sağlamıştır. Fakat buradaki iyi haber motor yazılımının doğru ve iyi bir şekilde çalışması olayı idi. Bu anlamda, motor yazılımının doğru çalışması, ajans çalışanlarını oldukça sevindirmiş durumdadır.
Çünkü yazılım, olası herhangi kötü bir sonucu haber vererek mühendis ve astronotları haberdar ederek belirli bir önlem alınması için zemin hazırlamaktadır. SLS Roketi’nin buraya kadar bile gelmesi büyük önem taşımaktadır. Çünkü neredeyse yarım asırdır bir Ay yolculuğunun gerçekleşmemesi, herkesi strese sokmaktadır. Bu nedenle NASA, çekirdek aşamalarının ve motor arızalarının büyük bir özveri ile takip edilip iyileştirileceğini dile getirmiş ve yeniden bir SLS Roketi için yüksek ateşleme testinin yapılabileceğini dile getirmiştir.