Yiyeceklerden Koronavirüs Bulaşır Mı?
Ülkemizi saran koronavirüs akıllarda soru işaretleri bırakmaya devam ediyor. Şu süreçte kişiler yediklerine, alışverişlerine daha dikkat ediyor. Hijyen konusunda alınan tedbirler dışında akıllarda yiyeceklerden koronavirüs bulaşır mı? Sorusu geçmektedir. Alışveriş yaparken paketli ambalajlara ayrı bir dikkat ediliyor. Ambalaj içerisindeki yiyecekle temas etmediği için yiyeceğin içerisine nüfuz etmez. Yiyecekler, alınan etler güzelce kaynatıldığından dolayı yiyeceklerle bulaşma riski mevcut değildir. Fakat yiyeceğin üzerindeki ambalajların hijyenik olmasına dikkat etmek gerekir. Ambalajların türüne göre koronavirüs canlılık süresi değişim gösterebilir. Bu yüzden eve paketli gıdalar alındığında su ve sabun ile dış ambalajı güzelce temizlemek gerekir. Paketten ürüne bulaş riski genelde düşük bir ihtimal olarak görünüyor. Bu yüzden tedirgin olunmamalıdır. Fakat hijyen kurallarına uymak da aksatılmamalıdır.
İçindekiler
- 1 Et Ve Et Ürünlerinden Koronavirüs Bulaşır Mı? Nasıl Önlemler Alınabilir?
- 2 Koronavirüs Hangi Yollar İle Bulaşır?
- 3 Dışarıdan Yemek Söylemek Koronavirüs Yayılımı İçin Riskli Mi?
- 4 Yiyeceklerden Koronavirüs Kapmamak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- 5 Paketli Gıdalarda Hijyen Kurallarına Uyulmalı
- 6 Yırtık Ambalajlı Gıdalar Tüketilmemelidir
Günlük hayatta et ve et ürünlerini sıklıkla tercih etmekteyiz. Uzmanlar et ürünlerini tüketirken dikkatli olmayı öneriyor. Bunun nedeni az pişmiş et ve et ürünlerinden bulaşan parazit ve birtakım enfeksiyonlardır. Çiğ etlerde vücuda zarar verebilecek bir çok parazit barınabilir. Bu yüzden et pişirirken tam ve yüksek ısıda pişirilmesi önemlidir. Yüksek ısı et içerisinde ki zararlı bakterilerin yok olmasını sağlayacaktır. Koronavirüs konusunda da etlere dikkat etmek gerekir. Koronavirüsün 60 derece ve üstü sıcaklıklarda dayanıksız hala geldiği biliniyor. Bu yüzden etler tam pişirilmeden yenmemelidir. Güzel şekilde pişirildiği taktirde koronavirüs ve enfeksiyon risk oranı ortadan kalkmış olacaktır.
Koronavirus ciddi solunum sıkıntılarına yol açan ve kişinin yaşamını dahi yitirmesine neden olan bir tür hastalıktır. Bu hastalık bazı kişilerde hafif derecede atlatılsada bazılarında aynı seyirde olmuyor. Kronik hastalığı olanlar ve yaşlıları daha fazla etkileyebiliyor. Bu yüzden koronavirüse karşı dikkatli olmak gerekir. Dikkatli olmak için de bulaş yollarını bilmek gerekir. Peki, koronavirus nasıl bulaşıyor? Bir göz atalım.
Koranavirüs bulaşma yolları şunlardır;
- Hapşırma, öksürme gibi durumlar sonrası yayılan damlacıklar
- Virüs etkeni mevcut olan yüzeylerle temas
- Ellerdeki virüs etkeninin burun veya ağız gibi alanlarla teması
- Sarılmak ve araya messer koymamak
Bu gibi durumlardan dolayı koronavirüs yayılım göstermektedir. Solunun ile kolayca bulaşan bu virüs için maske kullanımı oldukça önemlidir. Bu sayede kendinizi ve sevdiklerinizi damlacıklardan korumuş olursunuz. Ayrıca araya mesafe koyarak bir süre sarılma, temas gibi alışkanlıklardan uzak durmak gerekir. Aksi taktirde kendi ve sevdikleriniz hayatını riske atabilirsiniz. Toplu taşımalarda daha dikkatli olunmalıdır. Eller için çantalarda el dezenfektanı bulundurmak gerekir. Kirli ellerle asla yüze, buruna ve ağıza temas edilmemelidir.
Şu süreçte dışarıdan yemek söylemek pek doğru bir seçenek olmayabilir. Nasıl yapıldığını ve ne şartlarda hazırlandığını bilmediğiniz gıdaları tüketmekten kaçının. Dışarıdan sipariş verildiği durumlarda koronavirüsü önlemek için birtakım kurallara uymak gerekir. Söylenen yemeğin ambalajına dikkat etmek gerekir. Korinavirüsün ambalaj ve plastik yüzeylerde yaşayabildiği biliniyor. Bu yüzden ambalajla temastan hemen sonra eller yıkanmalıdır. Gıda tüketilmeden önce ellerin güzel bir şekilde yıkanmış olması gerekir. Aksi taktirde temas yoluyla taşıyıcı veya hasta konumuna düşebilirsiniz. Koronavirüs önlemi adına işlemlerinizi post makinası ile yapmayın. Post makinasında hastalık etkeni mevcut olabilir. Bu yüzden temassız kart özelliği ile ücreti ödemek daha doğru olacak ve sizi koruyacaktır.
Yiyeceklerden korona kapma ihtimali düşük olsada yinede mevcuttur. Yiyecek üzerinde hasta edecek kadar virüs etkeninin bulunması pozitif olmayı sağlıyor. Bu yüzden gıdaların ve ambalajların hijyeni önem arz ediyor. Peki, yiyeceklerle bulaşı en aza indirmek için neler yapılmalıdır?
Dikkat edilmesi ve yapılması gerekenler şunlardır:
Alınan yiyeceklerin paketleri sabunlu ve nemli bir bez yardımı ile güzel bir şekilde silinmelidir.
- Gıdaların temas ettiği mutfak yüzeyi, tezgah, masa gibi alanlar temiz tutulmalıdır.
- Gıda ile temastan önce eller güzelce yıkanmalıdır.
- Gıdalardan sonra eller güzelce yıkanmalıdır.
- Et ve et ürünleri çiğ olacak şekilde tüketilmemelidir. Yüksek ısıda pişirilmelidir.
- Gıdalar yıkanırken temiz su ile yıkanmalıdır. Meyve sebzeler sirkeli suda bekletilebilir.
Bu gibi önemler alındığı taktirde yiyeceklerden bulaşma oranı ortadan kalkacaktır. Yiyeceklerin pişirilmesi ve tüketilmesi durumlarında daha hijyenik olmak gerekir. Aksi taktirde gıdalardan koronavirüs sizlere ve sevdiklerinize bulaşabilir.
Paketli Gıdalarda Hijyen Kurallarına Uyulmalı
Tüketirken hijyen kurallarına uyulduğu gibi üretim aşamasında da hijyen kurallarına uymak gerekir. Üretim aşamasında mutfak personeline büyük işler düşmektedir. Ürünler steril bir ortamda hazırlanmalı ve paketlenmelidir. Bu işlemler uygulanırken maske, eldiven gibi koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır. Çalışanlar ayrıca hapşırma, öksürme gibi bulaşıcılık oranı yüksek eylemlere karşı yüksek koruyuculuğa sahip maskeler kullanmalıdır. Çalışanlar arasında sosyal mesafe kurallarına uyulmalı ve kişisel temaslardan kaçınmalıdır. Üretim aşamasında el hijyeni çok önemlidir. Eller dezenfekte edilmeden üretim ve paketleme yapılmamalıdır.
Yırtık Ambalajlı Gıdalar Tüketilmemelidir
Kendimizi ve sevdiklerimizi korumak adına ambalajı yırtık ve hasarlı olan gıdalardan uzak durmalıyız. Bu gıdalar koronavirüs açısından risk oluşturan gıdalardır. Ambalaj yırtık olduğundan dolayı birçok enfeksiyon gıda ile temas edebilir. Bu yüzden hastalık etkeni ile karşılaşma riski artar. Alınan gıdalar uygun ve güvenli şekilde paketlenmiş olmalıdır. Bilinmeyen ve merdiven altı olarak tabir edilen yerlerden kesinlikle gıda alışverişi yapılmamalıdır. Gıdalar uygun şekilde saklanmalıdır. Uygun şekilde sağlandığından emin olmak gerekir. Yırtık ambalajlar ve açıkta satılan birçok gıda risk oluşturabilir. Bu yüzden açıkta satılan gıdalardan uzak durmak gerekir. Bu gıdalar yerine daha güvenli şekilde paketlenmiş ve güvenlik standartlarına uygun gıdalar tercih edilmelidir.