2022 ÖSYM Sınav Takvimi: YKS, KPSS, YTY, AYT, YDT Ne Zaman? Sınav Takvimi Nasıl?
Hepimiz kariyerimizde belirli yerlere gelmek adına uzun yıllarımızı eğitim adına harcıyoruz. İlkokuldan başlayan eğitim hayatımız yön vermek istediğimiz kariyer hedefimize bağlı olarak şekilleniyor ve bu süre kimi zaman oldukça uzuyor. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak işlenen ve yürütülen müfredatlar doğrultusunda birçok farklı sınava giriyoruz, seviyelerimize göre ayrılarak eğitim hayatımızı bu yönde devam ettiriyoruz. Bu sistemde ayt, yty, ydt, kpss olmak üzere birçok farklı sınav ile karşılaşıyoruz.
İçindekiler
- 1 Peki, ÖSYM Nedir?
- 2 KPSS Nedir?
- 3 2022 Ösym Sınav Takvimi
- 4 ÖSYM Başvuru Tarihleri Nedir?
- 5 YKS Nedir?
- 6 Oturumlar Nasıl Yürütülmektedir?
- 7 Ayt
- 8 Ydt Ne Zaman?
- 9 YKS Kimler Girebilir?
- 10 Bir Öğrencinin Eğitim Hayatı Nasıl Oluyor?
- 11 Liseden Sonra Nasıl Bir Yol İzleniyor? Neler Yapılmalıdır?
- 12 Başarılı Olmak İçin Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?
- 13 Başarısız Olma Korkusuyla Nasıl Başa Çıkılır?
Peki, ÖSYM Nedir?
ÖSYM demek, ölçme seçme ve yerleştirme anlamına gelir. Girdiğimiz tüm seviye değerlendirme sınavları sonrası yaptığımız tercihler bu merkez tarafından hazırlanır, değerlendirilir ve tercihlerimize göre yerleştirilmemizi kararlaştırır.
KPSS Nedir?
Kpss, Kamu Personeli Seçme Sınavı ya da kısaca KPSS denmektedir.
Yks tarihleri ve başvurularına dair detaylar aşağıda ki gibidir.
ÖSYM Başvuru Tarihleri Nedir?
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi yani ösym tarafından açıklanan Temel Yeterlilik Testi 18 haziran, Alan Yeterlilik ve Yabancı Dil Testleri yani ydt19 haziran tarihinde yapılacak. YKS sınavı başvurusu 11 Şubat tarihinde başlayacak ve 7 Mart’ta sona erecek.
YKS Nedir?
YKS, üniversiteye girişte YGS ve LYS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak bilinen yeni sisteme verilen addır.
Oturumlar Nasıl Yürütülmektedir?
Yeni sistem ile birlikte öğrenciler Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na giriyor ve bu sınavlar 3 ayrı oturumdan oluşmaktadır.
Ayt
- Oturum Temel Yeterlilik Testi tyt
- Oturum Alan Yeterlilik Testi ayt
- Yabancı Dil Testi ydt olarak geçmektedir.
İlk oturum olan tyt sınavına herkes mecburi olarak girmek zorundadır. Bu sınavdan geçer not alanlar 2. ve 3. oturumlara girebiliyor. Yeni düzenlemeyle birlikte tüm 2 yıllık bölümler tyt, 4 yıllık lisans bölümleriyse ayt,
Ydt Ne Zaman?
4 yıllık dil bölümleri de YDT sınavı ile alım yapacak ve bu sınav 19 haziran tarihinde yapılacak.
YKS Kimler Girebilir?
Orta öğretim son sınıf okuyan olan tüm öğrenciler
- Orta öğretim okullarının son sınıflarında beklemeli şekilde bulunanlar
- Orta öğretim okullarını bitirmiş olanlar
- Orta öğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp yine de yukarıdaki maddelere uyan öğrenciler YKS’ ye girebilirler.
Bir Öğrencinin Eğitim Hayatı Nasıl Oluyor?
7 yaşında ilkokula başlayarak eğitim ve öğretim hayatına giriş yapılıyor. Okuma yazma öğreniyor, toplama çıkarma öğreniyor, çeşitli alanlarda temel eğitimler alıyoruz ve sonra ki eğitim yıllarımız için neye ilgimizin olduğunu, hangi bölüme, hangi alana daha yatkın olduğumuzu saptıyoruz. Başarının bir kısmı istemektir. Eğitim ve öğretim yıllarımızda ilk olarak neyin istendiği araştırılmalı ve bu yolda ilerlenmelidir.
İlkokul bittikten sonra ortaokul maceramız başlıyor, orta okulda dersler daha yoğun ve zorluk biraz daha fazla oluyor. Aynı zamanda lise hazırlığı başlamaktadır. Sık sık değişen sistem ve ders yoğunluğu nedeniyle hazırlık içerisinde olan öğrenci için oldukça stresli bir dönem başlamış oluyor. Bu süreci iyi yönetmek adına özel ders, dershane, etüt gibi profesyonel destek alınabiliyor.
Liseden Sonra Nasıl Bir Yol İzleniyor? Neler Yapılmalıdır?
Liseye giriş yaptıktan sonra üniversite hazırlık telaşı içine giriliyor. Üniversite hazırlığı yapılırken kpss, tyt, ayt, ydt olmak üzere tüm dallar için eğitim kurumlarında detaylı bilgi veriliyor ve deneme seviye tespit sınavları yapılarak seviyeler belirli aralıklarla ölçülüyor. Bu seviye tespit sınavları oldukça faydalı oluyor.
Girilecek sınav ile eşdeğer kurallar ile yapılan bu deneme sınavları öğrencileri sınavlara hazırlıyor ve heyecan konusunda yardımcı olmuş oluyor. Belirli aralıklarla yapılan bu sınavların sonucunda öğrenciler sınavlarda nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini, hangi hataları yapmamaları gerektiğini ve süreci nasıl kontrol etmesi gerektiğini çok iyi bir şekilde kavrıyor.
Başarılı Olmak İçin Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?
Başarılı olmak için öncelikle ne istediğimizi net bir şekilde saptamamız gerekmektedir. Çünkü isteksiz olduğumuz bir bölüm ve alanda başarılı olmamız çok zordur. Yönelimimiz hangi yöndeyse o konuya yoğunlaşmalı, sözel yönelimdeysek bu alanda bir kariyer hedefi çizmeyi, sayısal alanda başarılı ve ilgiliysek bu alanda ilerlemeyi hedeflememiz gerekmektedir.
Kimi zaman aile, arkadaşlar ve çevre gibi faktörler kariyer hedefimizi net bir şekilde belirlememize engel olabiliyor. Bu gibi durumlarda öncelikle kendimize sormamız gereken birkaç soru var. İleride kendimi nerede görmek istiyorum? Hangi alanda daha başarılıyım? Hangi alana ilgim var? Kendimi hangi alanda ilerlersem daha mutlu hissedeceğim? Gibi, yanıtını vermemiz ve hayatımızı etkileyecek birkaç konudur.
Başarısız Olma Korkusuyla Nasıl Başa Çıkılır?
Kimi zaman yöneticiler bile başarısızlık korkusuyla başa çıkmakta güçlük çekebilir. Bu gibi durumlarda biraz ara vermek her zaman için en iyisidir. Biraz ara vermek, farklı aktiviteler yapmak kafamızı biraz olsun boşaltarak bize iyi gelecek ve motivasyonumuzu tekrar kazanmamıza yardımcı olacaktır.
Başarısız olmak ayıp değildir. Her başarısızlığımızdan bir ders çıkarmamız gerekir, eğitim hayatımızda da çok başarılı olacağımız anlar olacak, çok başarısız anlarımız olacaktır. Bu yadsınamaz bir gerçektir. Ruh halimiz, hayatımız, içerisinde bulunduğumuz ortam ve koşullar elbette ki bizleri etkilemektedir. Başarısız olsak bile hedefimizden vazgeçmeyerek emin adımlarla ilerlememiz gerekiyor.
Sınav konusunda ise birçok sınava giren kişi tarafından yaşanan aşırı heyecan sınav esnasında olumsuz etkilemektedir. Baş ağrısı, mide bulantısı, odaklanma problemi gibi problemler karşımıza çıkarak sınava karşı olan adaptasyonumuzu bozmaktadır ve bu da olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Sınav esnasında bu gibi durumlarla karşılaşsak bile sakin olmalı, bir kaç saniye odaklanmak için beklemeliyiz.
Böylelikle daha dinamik ve sağlıklı bir şekilde okuduğumuzu anlayarak, emin yanıtlarla sınavı sonuçlandırabiliriz. Başarının tek koşulu çok çalışmak değildir, motivasyon, odaklanmak ve istemek başarmanın basamaklarından yalnızca birkaçıdır ve kaçınılmazdır.